Companii

Patru competitori pentru lansarea eurobondurilor Hidroelectrica

05.11.2002, 00:00 38

Hidroelectrica, al doilea producator de energie din Romania, va stabili pana la sfsrsitul saptamanii viitoare consultantul pentru lansarea pe piata internationala a unei emisiuni de euroobligatiuni in valoare de aproximativ 150 mil.$, fara garantii guvernamentale, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul societatii.
Patru banci si societati de consultanta s-au inscris in "cursa" organizata de Hidroelectrica, si anume JP Morgan (SUA), Triple A (Austria), Deutsche Bank si UBS-Warburg (Germania).
"Una din obligatiile consultantului ales va fi si obtinerea ratingului pentru emisiunea de eurobonduri. Momentul lansarii emisiunii de eurobonduri ar putea fi stabilit catre sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie", au mai spus sursele citate.
Banii vor fi destinati finantarii a trei proiecte de modernizare a unor hidrocentrale aflate in exploatare, cu o putere instalata de cca. 1000 MW, si care necesita investitii estimate la 350 mil.$.
"Emisiunea de eurobonduri este destinata asigurarii unei parti din finantarea lucrarilor de modernizare a hidrocentralelor de pe Oltul Inferior (putere instalata totala 265 MW), Bicaz (220MW) si Lotru (510 MW). Restul va fi acoperit din surse proprii si ne asteptam ca si cei care vor executa lucrarile sa vina cu solutii de finantare a proiectelor, cum ar fi de exemplu sistemul credit furnizor", explica sursele citate.
Termenul de executie al lucrarilor de modernizare este estimat de specialisti la aproximativ trei ani in cazul proiectelor mentionate. Pentru cele trei proiecte urmeaza sa fie organizate licitatii internationale, au mai precizat sursele.
Dupa SNP Petrom si Transelectrica, Hidroelectrica este a treia companie romaneasca care vrea sa lanseze o emisiune de eurobonduri fara garantie guvernamentala.
Transelectrica, compania nationala de transport a electricitatii din Romania, a anuntat ca intentioneaza sa lanseze, in luna noiembrie, o emisiune de euroobligatiuni in valoare de 100 mil.euro, operatiune intermediata de un consortiu format din bancile ABN Amro si Morgan Stanley. Banii sunt destinati finantarii proiectelor de modernizare a retelei de transport a energiei electrice si a statiilor electrice operate de Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels