Companii

Pentru ca in Romania nu a putut, Meggle a cumparat o fabrica in Bulgaria care va asigura 20-25% din vanzarile locale

09.09.2009, 00:00 591

Producatorul german de lactate Meggle a cumparat o fabrica delapte in Bulgaria, care va asigura pana la 20-25% din vanzarilecompaniei pe piata romaneasca. Mai mult, prin intermediul acestorimporturi, filiala Meggle din Romania va intra pe un nou segment depiata, cel al branzeturilor.

"Am cumparat fabrica de lactate Stars din Shumen, localitate inapropiere de Varna din Bulgaria. Jumatate din titlurile companieiau fost achizitionate in noiembrie 2008, iar restul de actiuni infebruarie 2009, investitia totala ridicandu-se la cateva milioanede euro", declara Waldemar Murgu, country manager al MeggleRomania, fara a dezvalui insa valoarea exacta a acesteitranzactii.

Grupul german Meggle a incercat timp de mai multi ani sa cumpereo fabrica in Romania, insa desi a curtat numerosi producatori niciodiscutie nu a fost finalizata cu o tranzactie. In plus, Meggle aavut un parteneriat cu producatorul argesean Lactag, care a produstimp de doi ani smantana si iaurturi simple pentru Meggle,parteneriat care s-a incheiat la jumatatea anului trecut. Acum,dupa finalizarea achizitiei din Bulgaria, managerul Meggle Romaniaspune ca nu mai ia in calcul o achizitie in Romania.

Antreprenorii romani isi supraevaluauafacerile

"Preturile cerute de producatorii din Romania au fostnejustificate fata de ceea ce au putut sa ofere efectiv, iar ofertadin Bulgaria a fost mai buna din toate punctele de vedere", afirmaMurgu. Cu toate acestea, el sustine ca Romania va ramane cea maiimportanta tara in grupul din care face parte alaturi de Bulgariasi Republica Moldova.

In prezent, produsele distribuite in Romania sunt importate doarde la fabrica Rajo a grupului din Bratislava, dar managerul MeggleRomania sustine ca din ultimul trimestru al acestui an filialalocala va incepe sa importe si din Bulgaria. "Deocamdata nu vindempe piata din Romania niciun produs realizat in Bulgaria, dar vremca din luna octombrie a acestui an sa incepem sa importam de lafabrica din Shumen produse pe care le vom comercializa fie subbrand propriu, fie in sistem private label atat pentru lanturile demagazine din retailul modern, cat si pentru marile companii dinRomania", explica Waldemar Murgu.

Volume mai mari cu 35%

Meggle Romania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 22,7milioane de lei (6,1 mil. euro) si un profit de 650.000 de lei(circa 170.000 de euro), avand doar cinci angajati, potrivitdatelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

"Vanzarile in volum ale Meggle au fost in primele sase luni increstere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut", sustineWaldemar Murgu. El nu a oferit ritmul de crestere al cifrei deafaceri pentru prima jumatate a acestui an, insa a declarat caacesta pastreaza tendinta de crestere din aceeasi perioada a anului2008. In ceea ce priveste profitul companiei, Murgu sustine caacesta a crescut proportional cu vanzarile. "Am prevazut corectaceasta criza si tendinta de cumparare a consumatorilor, iarmajoritatea consumatorilor au cumparat branduri in care auincredere, nu neaparat produse ieftine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO