Companii

Perfetti van Melle vrea sa produca 700 de vagoane de bomboane pe an

11.11.2004, 00:00 151

Compania Perfetti van Melle Romania, membra a grupului Perfetti van Melle Italia, deruleaza o investitie de peste doua milioane de euro in constructia unui nou centru de productie la Cluj-Napoca.
Din martie 2005, noua unitate de productie ii va asigura producatorului bomboanelor Alpenliebe o crestere de 600% a capacitatilor de productie: pe o suprafata construita de 800 de metri patrati se va realiza o productie de aproximativ 6.000 de tone in fiecare an. Acum fabrica are o capacitate de productie de 1.000 de tone. Bomboanele produse de Perfetti ar umple astfel 700 de vagoane in fiecare an.
"Companiile multinationale din multe domenii urmaresc sa-si mute productia de la vest la est datorita costurilor scazute a fortei de munca. Noi deschidem noua sectie pentru a aduce pe piata romaneasca branduri noi si pentru a imbunatati actuala tehnologie cu utilaje de ultima generatie", a declarat pentru ZF Transilvania Andreea Dinca, directorul de marketing al companiei. Ea a subliniat ca investitia care se deruleaza pentru extinderea capacitatii de productie va permite companiei sa exporte o parte din produsele fabricate la Cluj.
La jumatatea lunii octombrie compania a lansat o gama completa de produse fara zahar care include bomboane Alpenliebe in varianta fara zahar, oficialii firmei anuntand ca din iarna acestui an si "bomboanele de pom" Fundi vor trece sub brandul Alpenliebe.
"In Romania, piata produselor fara zahar este destul de mica fata de Europa de Vest sau SUA. Din acest motiv, este un segment de piata care va creste in urmatorii ani, o data cu emanciparea consumatorilor", a afirmat Andreea Dinca.
Ea a adaugat ca, potrivit studiilor realizate de AC Nielsen, Perfetti van Melle Romania este al doilea jucator pe piata produselor zaharoase, cu o cota de piata de 20%, dupa Kraft Foods Romania.
"Piata de produse zaharoase din Romania este dominata de dropsurile traditionale cu care consumatorul a fost obisnuit inainte de ?89, in timp ce produse precum cele de improspatare a respiratiei sau bomboane gumate sunt inovatii care au patruns in tara abia dupa 1990", explica Andreea Dinca.
Brandurile detinute de Perfetti van Melle Romania sunt Mentos, Alpenliebe, Golia si Happydent, ponderea cea mai mare in cifra de afaceri fiind detinuta de bomboanele Alpenliebe.
Firma acopera toata tara, printr-o retea de cinci filiale axate pe vanzari, in Cluj, Bucuresti, Timisoara, Brasov si Iasi, sase depozite si distribuitori directi. "Pentru partea de sud a tarii lucram si cu distribuitori, iar pentru Transilvania colaboram si cu firme mandatare", a spus Andreea Dinca.
Compania clujeana mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro, cu 20% mai mare decat in 2003. "Cea mai spectaculoasa evolutie am inregistrat-o in 2003, cand am crescut cu cel putin 40% fata de 2002 datorita lansarii pe piata interna a unor branduri si concepte noi. In 2005, estimam circa 8 milioane de euro, fapt ce va determina dublarea activitatii in doar trei ani", a mai spus Andreea Dinca.
Compania Perfetti van Melle Romania este fosta firma Fundi Romania care si-a inceput activitatea in 1995, ca distribuitor pe piata dulciurilor. Prima linie de fabricatie destinata batoanelor de ciocolata si "bomboanelor de pom" a fost deschisa in 1997 la Cluj. Intre timp s-au mai adaugat mici linii de ambalare si de productie care au sustinut bomboanele de pom in castigarea unei cote de piata de 35%. In 2000, Fundi Romania a fost achizitionata de catre firma olandeza Van Melle, care, la randul sau, a fost cumparata de producatorul italian Perfetti in 2001. In prezent, firma cu sediul in Cluj are 270 de angajati.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO