Companii

Petrom are peste 6.500 de procese de munca cu angajatii

22.01.2009, 18:25 768

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, cu peste 33.000 de angajati, are in derulare mai bine de 6.500 de procese de munca cu fosti si actuali salariati, afirma surse din piata, compania constituind pentru trimestrul al doilea din 2008 un provizion de 122 mil. euro pentru eventualitatea in care ar pierde litigiile de munca in care este implicata.

Cea mai mare parte a proceselor in care este implicata Petrom vizeaza clauze din contractul colectiv de munca, respectiv neacordarea anumitor prime catre angajati. Petrom alocase in trimestrul doi al anului trecut o suma de 446,6 mil. lei (122 mil. euro) pentru acoperirea cheltuielilor cu procesele de munca aflate pe rol, insa factura finala a litigiilor cu salariatii in care este implicata compania ar putea fi cu mult mai mare. Contactati de ZF, reprezentantii Petrom nu au dorit sa comenteze.
"De la sfarsitul anului 2007, Petrom este implicat in litigii demarate de mai multi fosti si actuali salariati, avand ca baza o interpretare diferita a unor clauze din Contractul Colectiv de Munca privind primele de Craciun si de Paste. Dupa o analiza judicioasa si in baza deciziilor Curtii Judecatoresti primite pana la sfarsitul lunii iunie, Petrom a alocat in T2/08 un provizion aditional de 446,6 mil. lei pentru acoperirea acestui potential risc", se arata in raportul financiar al Petrom publicat pe Bursa anul trecut.
Petrom, care este cel mai mare angajator din economie, este controlata din 2004 de grupul petrolier austriac OMV si a trecut prin cel mai mare proces de restructurare desfasurat pe plan local. La finele lui 2007 compania mai avea 26.397 de angajati, in conditiile in care in anul privatizarii avea 50.010 de oameni Ulterior, compania a ajuns la peste 34.000 de salariati ca urmare a tranzactiei prin care a preluat divizia de servicii petroliere a Petromservice.
Potrivit contractului de privatizare, la sfarsitul lui 2009, in Petrom ar mai trebui sa ramana 22.630 de angajati.
Procesul de restructurare masiva prin care a trecut Petrom in ultimii ani a reprezentat un context favorabil pentru declansarea litigiilor de munca. Situatiile in care salariatii declanseaza procese impotriva angajatorilor s-au inmultit in ultima perioada si ca urmare a faptului ca legislatia muncii este inclinata spre protectia angajatilor.
Aproape 15.000 de litigii de munca erau inregistrate in 2007 la Tribunalul Bucuresti, procesele de munca fiind depasite ca numar doar de litigiile comerciale, in numar de 21.800 la nivelul aceluiasi an.
Contactat de ZF, Liviu Luca, liderul Asociatiei Salariatilor din Petrom, a declarat ca "este vorba despre procese individuale, care nu sunt sprijinite de sindicat".
O companie poate sta in litigiu cu salariatii timp de cativa ani, iar la final, daca pierde procesul, poate fi obligata in instanta sa achite retroactiv salarii pentru perioada cat a durat procesul si sa reangajeze salariatii, in cazul in care concedierea a reprezentat punctul de pornire al neintelegerilor. In situatia in care angajatul da in judecata compania pentru neplata anumitor drepturi banesti (prime, bonusuri), in cazul in care instanta da castig de cauza reclamantului, angajatorul este obligat sa plateasca respectivele sume actualizate la rata inflatiei si sa plateasca total sau partial cheltuielile de judecata.
Procedurile de concedieri colective sunt alte contexte in care companiile se expun la potentiale litigii de munca. O alternativa mai simpla, dar mai costisitoare la concedierile colective sunt plecarile voluntare, mai ales cand compania este dispusa sa dea 5,10 ori 20 de salarii compensatorii tuturor angajatilor.
Petrom a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu un profit net de 2,29 mld. lei (622 mil. euro), cu 48% mai mare decat in perioada similara a lui 2008, insa a beneficiat de un context favorabil in prima jumatate a anului, cand pretul titeiului a atins un maxim de 150 de dolari pe baril. Intre timp, pretul titeiului a scazut la 44 de dolari pe baril. Compania a avut o cifra de afaceri de 13 mld. lei (3,52 mld. euro), in crestere cu 50%. Capitalizarea Petrom Bucuresti (SNP) ajunsese ieri pe Bursa la 2,2 miliarde de euro, la un pret de 0,167 lei pe actiune.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO