Companii

Petrom isi face divizie de gaze dupa modelul OMV

25.05.2005, 19:34 23

Actionarii Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, au decis ieri sa infiinteze o divizie separata de furnizare a gazelor in cadrul firmei, care va fi direct subordonata directorului general Gheorghe Constantinescu, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate companiei.

"Divizia de gaze va deveni un centru puternic de profit dupa ce vor fi pompate sume importante de bani in dezvoltarea activitatii. Pentru segmentul de explorare si productie petroliera, unde intra si productia de gaze, este alocata o suma de investitii de 200 - 250 de milioane de euro", au precizat sursele citate.

Formarea unei divizii distincte de gaze in structura Petrom si subordonarea directa a acesteia catre directorul general al companiei este o miscare de modelare a portofoliului Petrom dupa cel al austriecilor de la OMV.

Grupul petrolier austriac OMV a achizitionat un pachet de 51% din actiunile Petrom la finele anului trecut in urma unei tranzactii cu o valoare totala de 1,5 miliarde de euro.

Austriecii au schimbat managementul companiei preluate, pastrandu-l insa pe Gheorghe Constantinescu in pozitia sa de conducere. Actionarii prezenti ieri la Adunarea Ordinara si Extraordinara a Actionarilor Petrom au aprobat bugetul pe 2005.

Petrom si-a bugetat pentru 2005, primul an intreg sub management OMV, un profit net de 256 de milioane de euro la o cifra de afaceri de 2,34 miliarde de euro, mizand pe o crestere a volumelor de produse vandute.

Compania a anuntat pentru 2004 o pierdere neta de 246 de milioane de euro, conform standardelor romanesti de contabilitate, in conditiile constituirii de provizioane masive pentru obligatii de mediu si de pensionare a unei parti a personalului.

Actiunile companiei au fost ieri suspendate de la tranzactionare pe fondul derularii AGA, situandu-se la 3.540 de lei in ultima sedinta ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 5,47 miliarde de euro.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24