Companii

Piata cafelei va ajunge anul acesta la 100 de milioane de euro

05.11.2004, 00:00 63

Reducerea cu 20% a accizelor la cafea, de la 1 ianuarie 2005, va duce la o scadere medie cu circa 5% a pretului cafelei ambalate si va accelera cresterea consumului, a spus Stephan Warley, presedintele Asociatiei Romane a Cafelei (ARC) si directorul general al companiei Kraft Foods care importa si produce marcile Jacobs si Nova Brasilia.
In prezent, Romania are cel mai scazut consum de cafea pe cap locuitor dintre toate tarile Europei.
"Masura in care va scadea pretul cafelei depinde de sortimentele de cafea, in contextul in care ponderea accizelor in pret variaza de la 10% pana la peste 20%", a spus Warley.
Kraft Foods este al doilea jucator pe piata cafelei din Romania cu marca Jacobs, pe care compania o importa, dar o si produce in Bucuresti, si cu marca Nova Brasilia. Cel mai mare jucator pe aceasta piata, cu o cota de peste 50%, este compania Elite Romania, care are o fabrica in Bucuresti, cu 500 de angajati.
Alte companii producatoare sau importatoare sunt Alka Co. (Alka), Nestle (Nescafe), Tchibo Romania (Tchibo), Panfoods (Amigo), Romaqua (Metropolitan).
Piata cafelei din Romania este estimata la 100 de milioane de euro anual. In 2003, cafeaua a inregistrat o revigorare dupa declinul din anii anteriori ca urmare a orietarii consumatorilor catre cafeaua ambalata in defavoarea celei vrac. Piata cafelei este afectata si de fenomenul contrafacerii si al evaziunii fiscale, care reprezinta peste 20% din total consum, potrivit datelor ARC.
Romania are dealtfel cel mai scazut nivel al consumului de cafea pe cap de locuitor din Europa - de 1,5 kilograme pe cap de locuitor pe an - in timp ce media Europeana este de circa 7 kg.
Romania are in prezent cele mai mari accize la la cafea dintre toate tarile din Europa, acestea fiind introduse printr-un act normativ din 1998, in conditiile in care cafeaua a fost clasificata ca un bun de lux. Tari precum Ungaria, Cehia, Lituania nu au deloc accize, in timp ce Bulgaria, Letonia sau Croatia au accize de doua ori mai mici.
Pana acum, importatorii de cafea din Romania plateau accize in valoare de 850 de euro pe tona pentru cafeaua verde, 1.250 de euro pe tona pentru cafeaua prajita si 5.000 de euro pe tona pentru cafeaua solubila. De la 1 ianuarie accizele vor deveni 680 de euro, pentru cafea verde, 1.000 de euro pentru cafea prajita si respectiv 4.000 de euro pentru cafea solubila.
"Introducerea accizelor a limitat cresterea pietei cafelei in ultimii sase ani si ne asteptam ca o data cu aceasta relaxare sa se accelereze dinamica pietei", a spus la randul sau Gabriel Sidere, secretarul general al Asociatiei Cafelei.
Reprezentantii autoritatilor au spus ca aromonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana presupune eliminarea completa a accizelor pana la 1 ianuarie 2007. "Au fost discutii legate de modul de tratament al reducerii fiind propusa  o diminuare a accizei diferentiata pe categorii de cafea, insa am considerat ca aceasta este varianta optima. Urmatoarea etapa este reducerea accizelor cu 50% in 2006, urmand ca la 1 ianuarie 2007, acestea sa fie eliminate total", a spus Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice.
Actul normativ care prevede reducerea accizelor la toate sortimentele de cafea cu circa 20% a fost aprobat pe 26 octombrie anul acesta.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels