Companii

Piata de bilete de avion s-a dublat in trei ani

25.01.2009, 18:11 20

Piata aeriana a ajuns anul trecut la peste 600 mil. euro, nivel dublu fata de acum trei ani, pe fondul cresterii cu circa 20% anual a vanzarilor liniilor traditionale si al exploziei segmentului low-cost, care era aproape inexistent in 2005.
Vanzarile companiilor traditionale pe piata locala au ajuns anul trecut la 416,7 mil. euro, cu 12% in plus fata de 2007, potrivit Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA). Piata aeriana low-cost s-a situat anul trecut la circa jumatate din nivelul pietei aeriene de linie regulata, in conditiile in care in urma cu trei ani exista pe acest segment doar operatorul local Blue Air. Operatorii low-cost Blue Air, Wizz Air, MyAir, Sky Europe, Germanwings, easyJet sau Ryanair au transportat anul trecut in si dinspre Romania circa 2,5 milioane de pasageri, in timp ce operatorii de linie regulata au ajuns anul trecut la un trafic de peste 6 milioane de persoane pe piata locala, potrivit unui sondaj al IATA.
Prin cresterea impresionanta a traficului Romania a repetat situatia Poloniei, care la trei ani de la integrarea in Uniunea Europena inregistra un trafic aerian dublu. Avansul impresionant din ultimii ani ar putea fi domolit de criza financiara care determina reducerea bugetelor de calatorie. Cu toate acestea, atat operatorii low-cost, cat si cei de linie regulata si-au bugetat in continuare cresteri pe piata locala.
"Nu cred ca vom inregistra scaderi fata de anii trecuti, dar nici cresterile spectaculoase cu care am fost obisnuiti", a spus Anca Apahidean, country manager al IATA Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO