Companii

Piata de training este evaluata la 11 mil. euro

10.11.2005, 18:09 61

Piata romaneasca de training este in continua crestere, principalii jucatori alocand bugete tot mai mari programelor de pregatire a angajatilor, in conditiile in care cheltuielile anuale ajung la valori de peste 80.000 de euro pentru cel putin 15% dintre companii, a spus Gini Coman, director de vanzari la Dale Carnagie Training, care s-a lansat ieri si in Romania.

Mai mult, companiile aloca programelor de dezvoltare un numar mai mare de zile si isi structureaza bugetul de training dupa criterii europene. In general, el se orienteaza catre angajatii din top si middle management, proportia fiind de 80% pentru 20% dintre angajati.

Cererea se adreseaza in principal furnizorilor de training externi, in detrimentul departamentelor interne ale companiilor. "Piata romaneasca de training este fragmentata in ceea ce priveste nivelul competitiei, insa estimez ca a ajuns la o valoare de 11 mil. euro", a declarat Coman.

El a adaugat ca cele mai cerute cursuri de pregatire a angajatilor sunt cele de dezvoltare a competentelor de management al vanzarilor, urmate de cele de dezvoltare a abilitatilor de lucru in echipa, a competentelor de lucru in echipa, de leadership si de orientare catre client. Tendintele reflecta si o crestere a cererii pentru acele cursuri care urmaresc dezvoltarea abilitatilor de prezentare.

Coman este de parere ca piata romaneasca este totusi intarziata fata de alte piete europene de profil.

"Momentan, in Romania exista 40 de companii de training, dintre care 20% sunt internationale. In Budapesta, in Õ94 existau peste 100 de astfel de companii", a mai spus el.

Conform datelor detinute de Dale Carnegie, in Romania freelancerii detin o pondere de 10% din valoarea totala a zilelor de training executate, ceea ce reprezinta 40% din volumul programelor de training ale companiilor mici.

De asemenea, specialistii au mai observat o tendinta de crestere a numarului de companii internationale, care se bucura de cel mai mare interes, o crestere a numarului de zile de training si a onorariului zilnic perceput pentru programele de pregatire.

La nivel mondial, Dale Carnegie Training este prezenta in peste 70 de tari si reuneste un numar de aproape 3.000 de traineri. In Romania, compania americana va fi prezenta in sistem de franciza si va avea o echipa formata din opt specialisti romani certificati conform standardelor Dale Carnegie Training, care au o experienta de 13 ani pe piata romaneasca. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO