Companii

Pirelli a inceput planul de investitii cu 3 mil. euro

03.02.2005, 00:00 25

Grupul italian Pirelli a subscris la sfarsitul anului trecut peste 3 milioane de euro la capitalul social a doua companii, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cele doua companii - Pirelli Tyres Romania Srl si Cord Romania Srl vor dezvolta cele mai recente investitii anuntate de grupul italian pentru Romania - fabrica de anvelope si cea de cord metalic (un produs de baza in realizarea scheletului anvelopelor), care vor implica investitii de 150 de milioane de euro.
Potrivit ONRC, peste 2,24 milioane de euro au fost subscrisi la capitalul social al Pirelli Tyres Romania Srl, iar aproape 0,8 milioane euro la capitalul social al Cord Romania Srl.
"In cazul Pirelli Tyres Romania, cea mai mare parte din bani a fost utilizata pentru cumpararea terenului", au declarat surse din cadrul companiei Pirelli Cabluri si Sisteme Srl, prima companie pe care grupul italian a dezvoltat-o pe piata romaneasca.
De altfel, terenurile pe care se vor construi cele doua noi fabrici sunt situate chiar vizavi de terenul pe care se afla situata divizia de cabluri si sisteme a grupului italian in Romania.
"Vor urma subscrieri noi de capital in lunile urmatoare, pe masura ce investitiile se vor dezvolta. Toate investitiile vor fi efectuate din fonduri proprii ale Pirelli", au completat oficialii Pirelli Cabluri si Sisteme Romania.
Pirelli, al cincilea producator mondial de anvelope a anuntat in toamna anului trecut ca va construi la Slatina o fabrica de cord metalic. Fabrica va fi operata de Cord Romania, un joint-venture intre grupul italian si cel german Continental, un alt producator de anvelope. Pirelli detine 80% din actiunile Cord Slatina, restul fiind reprezentat de participatia Continental.
Ulterior, Pirelli a decis sa construiasca tot la Slatina o alta fabrica ce va produce anvelope de performanta ridicata, investitia estimata de italieni fiind de 110 milioane de euro la orizontul urmatorilor trei ani.
Cea mai mare parte a productiei celor doua fabrici va fi destinata exportului, mai ales in regiunea est-europeana, o piata care la nivelul urmatorilor ani va inregistra, potrivit analistilor cresteri importante, mai ales in segmentul mediu si cel superior.
Pirelli a cumparat pentru cele doua fabrici un teren de 50 de hectare, printr-o tranzactie a carei valoare a depasit, potrivit informatiilor de pe piata imobiliara, 2 milioane de euro.
Pirelli opereaza de mai multi ani la Slatina o unitate de productie a firelor si cablurilor electrice si optice, care in anul 2003 a realizat o cifra de afaceri de aproape 37 de milioane de euro si un profit net de peste 3,2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO