Companii

Plan de afaceri Transelectrica de 452 mil. euro cu un nou director general

22.12.2005, 18:39 36

Transelectrica estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de 1,6 mld. lei (452 milioane de euro), cu 23% mai mult fata de nivelul din acest an. Compania se va lista in luna mai la Bursa.

Compania nationala de transport a electricitatii anticipeaza si o crestere a profitului net cu 14%, pana la 56,6 milioane de lei (15,7 milioane de euro), in conditiile in care listarea la Bursa a fost amanata pentru luna mai a anului viitor.

"Tinand seama de specificul activitatii Transelectrica, atat ca proces tehnologic, cat si ca intindere geografica, procesul de elaborare a documentelor pentru oferta publica a condus la prelungirea duratelor unor faze ale procesului", a declarat Stelian Gal, noul director general al Transelectrica.

Stelian Gal, 58 ani, succesorul fostului director general al companiei, Ion Merfu, a lucrat in cadrul companiei nationale de transport al electricitatii in functia de director general adjunct intre 2000-2002, dupa care, prin desfiintarea postului sau, a ocupat pozitia de director general al sucursalei de transport Sibiu pana in decembrie 2005. Ion Merfu ocupa acum pozitia de director in cadrul sucursalei Sibiu.

Listarea a 10% din capitalul social al companiei, respectiv 7,3 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei, era programata pentru toamna acestui an.

"Este in curs de elaborare Prospectul Preliminar de Oferta, care se va finaliza in ianuarie 2006. Oferta publica este prevazuta a se desfasura in aprilie 2006, iar listarea pe Bursa in mai 2006", a adaugat Gal. Prospectul este elaborat de catre consortiul de consultanta format din Alpha Finance, Raiffeisen Capital Investments si BRD Securities.

Compania a anuntat anul trecut semnarea unui contract de 9,2 milioane de euro cu firma nipona Fujikura Ltd. privind furnizarea si instalarea de izolatoare de cabluri cu fibra optica. Finalizarea contractului, programata pentru toamna anului acesta, urma sa faciliteze intrarea companiei pe piata telecomunicatiilor din Romania.

"Majoritatea contractului a fost indeplinita in anul 2005, dar, din cauza unor probleme de deconectare a liniilor electrice aeriene, pe care urma sa se instaleze fibra optica, o portiune de circa 12% din contract a ramas a se indeplini in prima jumatate a anului 2006", a explicat Gal.

Contractul completeaza practic ultima componenta a sistemului de telecomunicatii implementat de Transelectrica. Obiectivul companiei in legatura cu piata telecomunicatiilor vizeaza formarea unei societati de telecomunicatii cu participarea Transelectrica, Teletrans, operatorul intern al infrastructurii de telecomunicatii si IT a companiei si furnizorul de servicii specifice pe piata liberalizata de telecomunicatii, si a unui investitor strategic neselectionat inca.

Transportatorul de electricitate este angajat intr-un amplu program de investitii, in valoare de 375 de milioane de euro in perioada 2005 - 2007 pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei. Aproximativ 150 mil. euro au fost alocate in acest an, potrivit datelor companiei.

Principalele directii in care vor fi distribuite aceste fonduri vizeaza construirea si dezvoltarea infrastructurii pietei de energie electrica, retehnologizarea si modernizarea retelei de inalta tensiune prin realizarea unor statii de transformare conform normelor Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), organizatie la care compania a aderat in 2003, dar si dezvoltarea retelei de inalta tensiune prin intermediul liniilor de interconexiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO