Companii

Planurile Biofarm: doua reprezentante in afara tarii, mutarea fabricii si cresterea cotei de piata

Planurile Biofarm: doua reprezentante in afara tarii, mutarea fabricii si cresterea cotei de piata

Dan Vasile, directorul general al Biofarm: Avem o companie in Ucraina, insa impreuna cu partenerul de acolo am decis sa oprim totul pana se clarifica situatia. Bine ca ne-am oprit la timp.

27.04.2009, 19:04 1213

"Ne-am propus sa deschidem doua reprezentante anul acesta, iar ca strategie ne-am orientat spre tarile din fostul spatiu rus. Problema este ca aici criza financiara a determinat un nivel al inflatiei foarte mare", a spus Dan Vasile, directorul general al Biofarm, intr-un interviu acordat ZF.

El a precizat numai ca unul dintre state este Moldova. In acest moment, Biofarm exporta aproximativ 4-5% din cifra de afaceri, pondere care se va mentine la acest nivel si in perioada urmatoare. Dan Vasile explica faptul ca marjele de profit realizate la export sunt mai mici comparativ cu cele de pe piata interna.
La nivelul intregii industrii, producatorii au volume exportate extrem de mici, Romania fiind o piata dominata in proportie de 70% de importuri.
Doar Actavis si Antibiotice au mai facut publice planuri de crestere a livrarilor externe.
"Avem o companie in Ucraina, insa impreuna cu partenerul de acolo am decis sa oprim totul pana se clarifica situatia (economica - n.red.). Bine ca ne-am oprit la timp", a mai spus seful Biofarm, care a mai precizat ca planurile de extindere de aici au fost stopate in septembrie anul trecut.
 
Investitii in relocare
Pentru anul acesta, compania si-a bugetat investitii de 18,6 mil. lei (4,7 mil. euro), din care aproximativ jumatate vor fi pentru dezvoltarea bazei logistice si relocarea companiei. Restul de bani va merge in dezvoltare, in extinderea fortei de vanzari si in promovare.
Ideea mutarii companiei este mai veche, terenul de 14.000 mp pe care se afla acum situata fabrica fiind in litigiu. Acesta nu este insa singurul teren detinut de Biofarm pe marginea caruia s-au nascut controverse. Producatorul are de asemenea un proces cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in legatura cu un teren de langa Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu pe care institutia l-a adus ca aport la capital in urma cu cativa ani.
Cu toate acestea, mutarea fabricii s-ar putea face intr-o zona din spatele Policolor in care mai sunt si unitatile de productie ale Zentiva si LaborMed.
"Am demarat lucrarile pentru mutarea fabricii insa nu am inceput inca sa construim efectiv. Nu este urgent pentru noi acest lucru", a spus seful Biofarm.
 
Bani din fonduri structurale
Aproximativ 40% din banii necesari mutarii ar putea fi obtinuti din fonduri structurale pentru care producatorul a inaintat aplicatii. Dan Vasile spune ca va dura o perioada de sase luni pana la un an pana cand se va obtine un raspuns in ceea ce priveste accesarea acestor fonduri, astfel ca termenul stabilit initial de finalizare a constructiei este decalat.
Anul acesta Biofarm si-a bugetat o cifra de afaceri de 72,77 mil. lei (18,2 mil. euro) si un profit net de 14,16 mil. lei (3,5 mil. euro), dupa ce anul trecut compania a avut o pierdere de 21, 31 mil. lei (5,8 mil. euro) la afaceri de 65,10 milioane de lei (17,67 milioane de euro).
Pierderile s-au datorat unor investitii pe Bursa, in special in titluri ale societatilor de investitii financiare, a caror valoare a scazut foarte mult anul trecut.
In urma pierderilor puternice de pe Bursa anul trecut, producatorul de medicamente a fost nevoit sa inregistreze la finele lui 2008 provizioane totale in valoare de 35,1 milioane de lei (8,8 milioane de euro), pentru deprecierea portofoliului de actiuni.
 
"Avem destule lichiditati"
"In 2007 s-a luat aceasta decizie si initial a fost o investitie pe termen scurt. Am decis ca decat sa tinem banii la banca mai bine ii investim pe termen scurt. Aveam suficiente lichiditati cat sa ne derulam afacerea fara niciun fel de probleme. Din nefericire Bursa a inceput sa scada si am zis ca decat sa vindem in pierdere mai bine asteptam. Numai ca lucrurile au continuat sa se deterioreze", a mai spus Dan Vasile.
In prezent, Biofarm spune ca are "destule lichiditati pentru a-si desfasura activitatea operationala si investitionala".
In portofoliul Biofarm sunt aproximativ 130 de produse, circa 15%-20% din vanzari fiind reprezentate de medicamentele care se vand cu prescriptie. Ponderea este in scadere de la 25% in urma cu doi-trei ani. Cele mai vandute branduri sunt Triferment, Colebil, Angirol, Bixtonim, Carmol si Cavit. Primele 20 de produse fac 75% din vanzari. Pentru anul acesta, compania are in vedere cresterea cotei de piata, fara a anunta nivelul tintit.
Dan Vasile detine circa 0,7-0,8% din titlurile Biofarm. Potrivit datelor de pe Bursa, cei mai importanti actionari ai companiei sunt SIF Oltenia (16%), SIF Banat - Crisana (12,5%), SIF Moldova (11,4%) si AVAS (1,04%).
Concurentii Biofarm pe piata de 1,95 mld. euro a medicamentelor sunt Zentiva, Terapia Ranbaxy, Antibiotice, Actavis, Gedeon Richter, Sandoz si LaborMed.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO