Companii

Polonezii stau cu ochii pe companiile scoase la privatizare

Polonezii stau cu ochii pe companiile scoase la privatizare

Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la Bucu­reşti. Foto Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu

04.10.2012, 00:07 1160

Polonia, ţară care a avut un destin similar cu cel al României după cel de-al doilea Război Mondial, a evoluat total diferit după '89, iar în prezent companiile poloneze au ajuns la investiţii totale pe plan local de 500 mil. euro.

Mai mult, investitorii polonezi au în prezent capacitatea financiară de a se implica inclusiv în procesele de privatizare a companiilor de stat româ­neşti, precum CFR Marfă sau Tarom.

"Nu pot da nume, dar toate companiile româneşti de stat aflate pe lista agreată de FMI (şi care urmează a fi privatizate - n.red.) sunt de potenţial interes pentru companiile poloneze", a spus ambasadorul Poloniei la Bucu­reşti, Marek Szczygiel. Potrivit Mediafax, investitori din Polonia şi Cehia şi-au exprimat intenţia de a prelua CFR Marfă.

În prezent, în România există peste 600 de companii cu capital polonez, care oferă locuri de muncă pentru peste 4.000 de salariaţi şi care au investit peste 500 mil. euro, potrivit datelor oferite de ambasadorul Poloniei la Bucureşti. Nu acelaşi lucru se poate spune despre prezenţa companiilor româneşti în Polonia: doar câteva, printre care UTI sau Tohani, s-au încumetat să intre pe piaţa poloneză, iar valoarea investiţiilor aces­tora este sub 50 mil. euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO