Companii

Porsche Romania a vandut masini de 300 milioane de euro anul trecut

10.01.2005, 00:00 28

Cresterea record inregistrata anul trecut de piata auto a determinat si o crestere importanta a afacerilor importatorilor de masini. Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala, a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro, cu 55 de milioane de euro mai mult decat in 2003 si de peste zece ori mai mare decat in urma cu cinci ani.
"Piata de import a inregistrat in anul 2004 o crestere peste estimarile initiale, ca urmare a dezvoltarii sistemelor de finantare. In plus, Porsche Romania a investit foarte mult in dezvoltarea retelei de dealeri si a activitatii de servicii post-vanzare", a declarat Brent Valmar, directorul generala al Porsche Romania.
In prezent, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), trei sferturi dintre achizitiile de masini sunt realizate printr-unul din sistemele de finantare existente pe piata - credit sau leasing pentru persoane fizice sau juridice.



Aproape 18.000 de masini vandute
Cele trei sute de milioane de euro au corespuns anul trecut pentru importatorul de pe piata locala al marcilor Audi, Porsche, Seat, Skoda si Volkswagen, cu vanzarea a aproape 18.000 de automobile, livrarile depasind 17.000 de unitati.
Valorile corespund unor cresteri de peste 25% fata de anul precedent si sunt peste estimarile pe care Valmar le avansase la inceputul anului 2004.
"Investitiile Porsche Romania in publicitate si marketing au crescut in anul 2004 si am avut abordari neconventionale, care au atins mai precis cumparatorii", explica Valmar.
Nu in ultimul rand, crede seful Porsche Romania, cresterea peste estimari a vanzarilor s-a datorat si faptului ca pe parcursul anului 2004 compania a derulat oferte speciale pentru unele dintre modelele din gama.
"Este cazul modelului Passat din generatia actuala care, desi se afla in ultima faza a ciclului de viata, s-a vandut foarte bine si ca urmare a unor promotii derulate de noi. Aceasta confirma sensibilitatea clientilor romani la reducerile de pret, mai ales in cazul modelelor de masini apreciate pe piata", adauga Valmar.



10% in acest an
Cresterea din 2004 nu se va mai regasi si in anul 2005, este de parere oficialul Porsche Romania.
"Piata auto (de import - n. red.) va creste cu aproximativ 10% in anul 2005. Obiectivul Porsche Romania este cel putin mentinerea acestui ritm de crestere", apreciaza Valmar, care nu a dorit sa avanseze un volum al cifrei de afaceri care va fi realizate in acest an.
Cresterea de 10% ar putea apropia importatorul local de 20.000 de masini vandute la orizontul acestui an. In cei sapte ani de la infiintarea compania, in anul 1998, Porsche Romania a vandut aproape 63.500 de automobile.



Skoda si Volkswagen, in top
Cele mai bine vandute marci din portofoliul Porsche Romania au fost in 2004, la fel ca si in ceilalti ani, Skoda si Volkswagen.
Skoda a contribuit in 2004 cu peste 7.800 de unitati la volumul total de comenzi al importatorului roman, in timp ce pentru marca Volkswagen s-au vandut 6.000 de autoturisme si 1.500 de autovehicule comerciale. Aproape 1.000 de Audi, 1.500 de Seat si mai ales 76 de Porsche au "rotunjit" conturile importatorului.
In cazul marcii de lux Porsche, importatorul local a inregistrat in toamna acestui an o adevarata avalansa de comenzi, intr-o singura luna fiind cumparate la fel de multe masini precum la nivelul intregului an 1999 sau 2000.
Chiar daca Porsche Romania este cel mai mare importator de pe piata locala, cea mai bine vanduta marca de import la nivelul anului trecut a fost, la fel ca si in ultimimi patru ani, Renault. Producatorul francez a vandut 12.000 de masini in anul 2004 si estimeaza ca va ajunge la 13.000 de unitati in acest an.
Piata auto din Romania s-a apropiat anul trecut, potrivit estimarilor, de 180.000 de unitati noi vandute, ceea ce corespunde unei cresteri de peste 30% fata de anul 2003, valoarea masinilor vandute depasind 2 miliarde de euro.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO