Companii

Porta KMI aduce inca 10 mil. euro la fabrica de la Arad

07.08.2006, 19:55 71

Compania poloneza Porta KMI, unul dintre cei mai importanti producatori de usi din Europa, va investi inca 10 milioane de euro in fabrica deschisa la Arad, investitia totala ajungand astfel la 17 milioane de euro.
"Avem un proiect de construire a unei linii de productie si a unui depozit in anul urmator. Depozitul va avea o suprafata de 2.000 de metri patrati, iar in noua unitate, care se va intinde pe 18.000 de metri patrati, vor fi construite produse mai complexe", a declarat pentru ZF Rafael Najdzion, directorul general al companiei. Suprafata construita a fabricii de la Arad, prima fabrica construita de companie in afara Poloniei, va ajunge astfel la 31.000 de metri patrati.
Compania, care si-a inceput activitatea propriu-zisa pe piata locala in luna aprilie a anului trecut, produce usi de interior, de exterior si de intrare in apartamente, din toate tipurile de materiale, mai putin aluminiu, PVC si combinatii din plastic, dupa cum declara oficialii companiei.
Cifra de afaceri a companiei, in primul an de activitate, s-a ridicat la 7 mil. euro, compania neobtinand profit din cauza ratei mari de amortizare. "Planul de amortizare a echipamentelor si cladirilor se intinde pe zece ani, ceea ce inseamna o rata anuala de amortizare de 500.000 de euro, tinand cont de cele trei milioane de euro investite in echipamente si cele doua milioane cat ne-a costat construirea cladirilor", explica Najdzion. Pentru acest an, Porta si-a bugetat vanzari de 10 mil. euro, mizand pe o crestere a cererii de usi in cea de-a doua jumatate a anului. Vanzarile in primele sapte luni din 2006 s-au ridicat la 4,7 milioane de euro.
Capacitatea de productie a companiei este de 40.000 de usi pe luna, insa fabrica functioneaza practic la jumatate din capacitate, producand circa 20.000 de usi lunar.
Productia este destinata in special pietei locale, unde compania coordoneaza activitatea a 22 de dealeri, sase dintre acestia semnand contractele in ultimele trei luni. In afara tarii, Porta exporta de la sfarsitul lui 2005 in Serbia si, de curand, are doi clienti noi, in Croatia si Ungaria. "In urmatoarele trei saptamani urmeaza sa semnam contractele cu primul dealer din Bulgaria, precum si un nou contract cu o firma din Ungaria. Pentru viitor ne propunem sa ne extindem si pe pietele din Turcia si Ucraina", declara Najdzion. Afacerile companiei cu sediul la Arad sunt concentrate in zona de vest a tarii, 60% din totalul vanzarilor avand loc in orasele din regiune.
Previziunile oficialilor companiei sunt foarte optimiste, in ciuda faptului ca acestia considera piata romaneasca a constructiilor supraevaluata. "Preturile imobilelor sunt foarte mari in Romania. Cu cei 80.000 de euro cheltuiti pe o locuinta de 70 de metri patrati in Romania poti cumpara o casa noua in Spania", este de parere Najdzion.
Cota de piata din Romania a Porta KMI este de circa 50%, potrivit estimarilor facute de oficialii companiei, care nu detin insa date foarte exacte despre importurile de usi efectuate in tara noastra. "Datorita faptului ca 95% din echipamentele aflate in fabrica sunt complet noi, aceasta este cea mai moderna fabrica de usi din Europa", sustine directorul general al companiei. Porta KMI, parte a grupului Komfort, a fost infiintata in 1992, in localitatea Bolszewo, situata la 50 de kilometri de orasul-port Gdansk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO