Companii

Portofoliul GTC în România a mai pierdut 19 milioane euro din valoare la şase luni

Portofoliul GTC în România a mai pierdut 19 milioane euro din valoare la şase luni

Autor: Cristina Cuncea

16.08.2012, 12:11 208

GTC deţine pe piaţa locală turnurile de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale FeliCity şi Rose Garden, patru mall-uri Galleria şi mai multe terenuri.

Birourile City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 47.700 metri pătraţi, au rată de ocupare de 93%, faţă de 96% la finele anului trecut. Valoarea de piaţă a proiectului era la finele anului trecut de 173,6 milioane de euro, iar în iunie a fost evaluat la 169 milioane de euro. Chiria medie a birourilor este de 22 de euro pe metru pătrat pe lună.

Cele patru mall-uri din România erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfârşitul anului, iar valoarea acestora s-a diminuat în şase luni cu 12 milioane de euro, la 72 milioane de euro. Mall-urile totalizează 69.000 metri pătraţi, cu o rată de ocupare de 89%.

Chiria medie practicată în cazul centrelor comerciale este de 8 euro pe metru pătrat pe lună.

Reprezentanţii companiei menţionează într-un raport că nu se poate asigura profitabilitatea proiectelor de retail din Bulgaria (Stara Zagora) şi România (Arad, Piatra Neamţ, Buzău şi Suceava) din cauza gradului redus de ocupare şi a nivelului redus al chiriei.

"Grupul este în prezent incapabil să atragă noi chiriaşi sau să crească chiria din cauza unor factori care nu ţin de el, ci de condiţiile existente pe piaţă. Astfel, nu există nicio certitudine că grupul va putea să vândă sau să restructureze un astfel de proiect, pentru a limita pierderile. Grupul nu poate să excludă nici că nu va lua în calcul suspendarea temporară sau anularea unor proiecte care nu au justificare din punct de vedere comercial. În atfel de cazuri, nu există nicio asigurare că în urma unor astfel de acţiuni grupul îşi va limita pierderile", se arată în raport.

Mai mult, reprezentanţii GTC spun că şi alte proiecte ar putea începe să genereze pierderi în viitor.

Valoarea portofoliului din România, generator de venituri, reprezintă 15% din totalul deţinut de companie în Europa, estimat la sfârşitul lunii iunie la 1,5 miliarde de euro.

Compania mai deţine în România şi alte terenuri, în Bucureşti şi în Galaţi, unde intenţiona să dezvolte clădiri de birouri şi spaţii de ratail.

În Bucureşti, GTC avea în plan dezvoltarea unui imobil de birouri, în parteneriat cu omul de afaceri George Copos şi un mall în Pipera.

În cazul mall-ului, compania nu a reuşit să obţină autorizaţiile de construcţie, astfel că dezvoltarea acestuia se amână în continuare.

În acelaşi timp, GTC vrea să vândă terenul de 32.000 metri pătraţi din Galaţi, unde era programată construcţia unui mall, preţul stabilit fiind de 4,2 milioane de euro.

Dezvoltatorul a obţinut în primele şase luni venituri totale în România şi Bulgaria de 13 milioane de euro, faţă de 12,6 milioane de euro în perioada similară din 2011. Costurile din cele două ţări au totalizat 7,6 milioane de euro, faţă de 9,7 milioane de euro în anul anterior.

Veniturile raportate de companie pe cele zece pieţe pe care este prezent în Europa Centrală şi de Est au însumat 47,4 milioane de euro, în uşoară creştere de la 46,9 milioane de euro cu un an înainte.

Dezvoltatorul este prezent în România prin participaţii la 26 de firme, care deţin sau dezvoltă, sub umbrela GTC Romania, înregistrată în Olanda, centre comerciale, rezidenţiale sau clădiri de birouri. Compania face parte din grupul Kardan, înregistrat în Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO