Companii

Porumboiu va produce biodiesel la sfarsitul anului

28.07.2006, 19:10 47

Producatorul de uleiuri vegetale, Ulerom Vaslui, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, va incepe la sfarsitul acestui an productia de biodiesel in cadrul fabricii de la Vaslui. Ulerom a semnat un contract cu grupul american Greenline Industries care va furniza instalatiile de productie.
"Am avut mai multe optiuni pentru constructia fabricii de bioediesel, printre oferte numarandu-se si companii europene. Am selectat furnizorul american in functie de pret si de lipsa factorilor poluanti", a declarat Viorel Zichil, directorul general al Ulerom.
Greenline Industries este specializata in constructia si amenajarea fabricilor de biodiesel, insa marea majoritate a proiectelor companiei s-au derulat in Statele Unite. In Europa, grupul american a construit recent un centru de productie pentru biodiesel in Germania.
Fabrica de la Vaslui va avea o capacitate de productie de 25.000 de tone anual. "Vom incepe productia la sfarsitul acestui an", a mai spus Zichil.
La inceputul acestui an, omul de afaceri Adrian Porumboiu anunta ca va investi 18 mil. euro in constructia unei fabrici de biodiesel la Vaslui. Materia prima va fi asigurata de productia obtinuta de pe o suprafata de circa 15.000 de hectare cultivate cu rapita, soia, floarea-soarelui si posibil porumb.
Grupul Racova, detinut de Porumboiu, exploateaza circa 40.000 de hectare de teren agricol in judetul Vaslui si zonele limitrofe, dispunand de silozuri cu o capacitate de depozitare de circa 300.000 de tone.
Racova detine mai multe fabrici de paine, biscuiti si napolitane, trei mori, la care se adauga o fabrica de ulei si o unitate de prelucrare a laptelui. De asemenea, compania este prezenta si pe piata vinurilor.
Anul trecut, grupul a realizat o cifra de afaceri de 220 de milioane de dolari, iar estimarile pentru anul in curs indica un nivel cel putin similar.
Biodieselul este un combustibil alternativ, nepoluant, produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele diesel si poate fi combinat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec combustibil utilizat drept carburant pentru autovehicule.
Potrivit normelor europene, Romania, alaturi de toate tarile europene, trebuie sa ia masuri in vederea inlocuirii benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020.
Pretul unui litru de biodiesel, fara accize si taxe, este mult mai mic fata de cel al unui litru de motorina.
Pana in prezent, mai multe companii si-au manifestat deja intentia de a produce biodiesel in Romania. Printre acestea se numara grupul portughez Martifer, care construieste o unitate de productie in localitatea Lehliu, judetul Calarasi, in urma unei investitii de circa 50 milioane de euro, precum si producatorul de ulei Argus Constanta. Expur Urziceni este ultima companie "inscrisa" pe lista productiei de biodiesel, printr-un proiect de 20 de milioane de euro destinat constructiei unei fabrici, potrivit datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO