Companii

Pretul la care cumpara Petrom titei prin BRM, primul pas catre o cotatie interna

30.06.2004, 00:00 100



Fluctuatiile cotatiei internationale a titeiului s-au vazut si in achizitiile derulate de Petrom pe Bursa Romana de Marfuri pentru a-si asigura din import necesarul pentru propriile rafinarii.



Astfel, prin obligarea companiilor de stat, deci si a Petrom, la derularea tranzactiilor prin Bursa Romana de Marfuri, s-a constituit "germenele" unei cotatii locale a titeiului. Desi este special constituita in acest scop, Bursa Romana de Marfuri nu poate deocamdata cota petrolul sau graul ca o bursa adevarata - cum sunt cele din Londra sau Chicago. In perioada interbelica, pretul titeiului (si al graului) stabilit la bursa din Bucuresti (respectiv Braila) conta pe pietele internationale.



In total, tranzactiile derulate de compania petroliera SNP Petrom pe Bursa Romana de Marfuri au depasit in prima jumatate a anului valoarea de 814 milioane dolari.



Chiar daca Romania a fost "ferita" de socurile propagate de cotatia titeiului de pe piata internationala, care a ajuns la finele lunii mai - inceputul lunii iunie la cotatii de aproape 40 dolari pe baril, oficialii Petrom au invocat scumpirea titeiului ca motiv de crestere a pretului carburantilor.



Pe pietele liberalizate din lume, pretul benzinei la pompa "tremura" dupa cotatiile Brent, Nymex sau Siberian Light, in functie de oferta si cererea de pe piata.



Ce a adus tranzactionarea titeiului la Bursa Romana de Marfuri pentru Petrom?



"Din punct de vedere al tranzactiilor, transparenta este necesara. In plus, derularea acestor tranzactii asigura o anumita credibilitate. S-a observat ca Bursa Romana de Marfuri nu este uzitata numai de catre companii de stat, ci si de companii private", spune Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.



"Jocul" pe cotatie este foarte important, anul trecut, Petrom reusind sa se abtina de la importuri in prima perioada a anului, apasand pedala exporturilor de produse petroliere catre Uniunea Europeana. Asta a insemnat o marja intre exporturi si importuri de cateva sute de milioane de dolari.



In lume, majoritatea companiilor petroliere actioneaza in piata bursiera prin comenzi de cumparare si vanzare date brokerilor. Utilizarea acestui mecanism poate aduce beneficii imense companiilor petroliere si de gaze.



Acesta afirma ca Romania nu a simtit "socul" cotatiei titeiului de pe pietele internationale, inregistrand totusi "o crestere".



Privind achizitiile Petrom "in oglinda" cu evolutia cotatiei Brent, se observa ca pe 22 ianuarie Petrom a cumparat titei siberian light cu livrare in perioada 10 - 15 februarie la o cotatie de 31,75 dolari pe baril. In acelasi timp, cotatia IPE Brent pe piata internationala era de 31,2 - 31,3 dolari pe baril.



De asemenea, Petrom a facut pe 18 februarie doua tranzactii cu o valoare totala de peste 31 milioane dolari, cu livrare in luna martie. Cea mai mare companie petroliera din Romania a cumparat la 30,68 dolari pe baril, respectiv la 30,13 dolari pe baril. Cotatia Brent a fost in aceasta perioada in jur de 30,8 dolari pe baril. Pana aici, cotatia internationala se reflecta in preturile de achizitii de pe Bursa Romana de Marfuri, fiind deci un "barometru" corect al pietei.



A urmat apoi o perioada de ascensiune a cotatiei pe piata internationala, urmarita discret si la Bucuresti pe Bursa Romana de Marfuri.



Astfel, preturile la care Petrom si-a adjudecat importurile de titei pentru rafinarii au inceput sa creasca treptat in primavara de la 30,7 dolari pe baril in luna martie la 32,5 dolari pe baril in aprilie, ajungand la un nivel record de 37,9 dolari pe baril la 27 mai.



Criza internationala era in toi la acel moment, iar toata lumea privea ingrijorata ascensiunea istorica a titeiului pe bursele internationale catre 40 de dolari per baril.



Masura mult asteptata de catre analisti, de "calmare" a pretului, a fost luata la inceputul acestei luni in cadrul reuniunii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Membrii cartelului au decis la Viena majorarea cotelor de productie pentru a stopa cresterea titeiului, fiind depasit astfel un moment de criza internationala.



Cotatia Brent a scazut sub 34 de dolari pe baril, lucru care s-a vazut si la achizitia de titei facuta de Petrom pe 10 iunie, la un pret de 34,5 dolari pe baril.



Petrom este singura companie ce produce titei in Romania, cu o cota de 6 mil. tone annual, ceea ce acopera numai jumatate din cererea interna.



Petrom are afaceri anuale de 1,9 mld. euro si un profit net de 38 mil. euro. Statul roman, care detine 93% din companie, este in negocieri pentru vanzarea a 51% din actiuni catre grupul austriac OMV.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO