Companii

Pretul materialelor de constructii a crescut cu 10-25% in primul semestru

24.07.2007, 18:14 1416

Pretul materialelor de baza din constructii, cum ar fi otelul beton, ciment sau caramida, a crescut puternic in primul semestru, majorarile fiind situate intre 10 si 25%, potrivit Patronatului Societatilor din Constructii.
"Am realizat un studiu pe baza datelor furnizorilor nostri de materiale de constructii si a rezultat ca pretul materialelor de constructii a crescut puternic. Majorarea a fost datorata cresterii volumului de investitii de pe piata imobiliara, precum si speculatiilor de pe piata", a declarat pentru ZF Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.
Cea mai mare crestere s-a consemnat in cazul otelului beton, care s-a scumpit cu 25%. Nici preturile la ciment sau la caramida nu au stat pe loc, inregistrand cresteri de 16%, respectiv de 10 procente.
"Pana in luna mai a acestui an am mentinut preturile produselor in euro, iar aprecierea puternica a monedei nationale a condus la un rezultat negativ fata de ceea ce bugetasem la inceputul anului. Astfel, am majorat preturile cu circa 10%, decizie dictata si de faptul ca nu reusim sa facem fata cererii de pe piata", a declarat Daniel Catanas, directorul general al Wienerberger Sisteme de Caramizi, cel mai mare producator de caramizi de pe piata romaneasca.
Potrivit reprezentantilor concernului austriac Wienerberger, cresterea preturilor va ajunge la circa 15% pana la sfarsitul anului.
"Pana la sfarsitul anului curent vom finaliza constructia fabricii de langa Cluj, urmand ca anul viitor fabrica sa ajunga sa lucreze la capacitate maxima", spune Catanas. Wienerberger are in derulare o investitie de circa 20 mil. euro intr-o fabrica de caramizi la Tritenii de Jos, localitate aflata la limita dintre judetele Cluj si Mures.
Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit peste 35 mil. euro. Austriecii au anuntat in 2004 ca maresc miza pentru piata locala, planurile lor de investitii urmand sa totalizeze 100 mil. euro pana in 2009 in fabrici de caramida, tigla si pavele.
Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit circa 36 milioane de euro.
"Trendul de crestere al preturilor la materiale de constructii se va mentine si in urmatorii ani, insa depinde foarte mult de evolutia pietei in general. Deocamdata exista un dezechilibru intre cerere si oferta, care odata incheiat va conduce la o stagnare a preturilor", explica Iftime.
"Anul acesta am crescut pretul produselor cu circa 4%, pentru a alinia preturile la nivelul pietei, dar si datorita cererii mari de pe piata. In prezent nu mai avem stocuri disponibile, tot ceea ce producem vindem imediat. Cel mai mare stoc a fost de opt zile", spune Nicolae Neag, directorul comercial al producatorului de caramizi Siceram din Sighisoara.
Compania Siceram activeaza pe piata materialelor de constructii din ceramica din 1907, cand a fost ridicata prima fabrica. In 1995 societatea este privatizata prin metoda MEBO, avand un numar de 172 de actionari, primii cinci detinand pachetul majoritar. Dupa anul 2000 numarul angajatilor a ramas relativ constant, la aproximativ 550 de persoane.


Evolutia preturilor
Cea mai mare crestere s-a consemnat in cazul otelului beton, care s-a scumpit cu 25%.
Preturile la ciment au crescut cu 16% datorita cererii mari de pe piata, care a pus o presiune mare pe distribuitori.
Pretul la caramida a crescut cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO