Companii

Primii cinci jucatori din industria auto au rulat afaceri de peste 5 miliarde de euro

Primii cinci jucatori din industria auto au rulat afaceri de peste 5 miliarde de euro
07.01.2009, 19:07 27

Cu toate ca vanzarile de automobile s-au prabusit in ultimul trimestru al anului trecut, companiile din industria auto au inregistrat o crestere a veniturilor datorita rezultatelor consemnate in primul semestru.

Primele cinci companii din productia si importul de masini au inregistrat in 2008 o crestere de aproape 17% a cifrei de afaceri cumulate, la peste 5 miliarde de euro, potrivit estimarilor ZF realizate pe baza evolutiei productiei, respectiv a vanzarilor in cursul anului trecut, fata de nivelul de 4,2 miliarde de euro atins la finele lui 2007.
Din cauza scaderii vanzarilor in ultimele trei luni ale anului, cumulate cu aprecierea monedei europene, dar si a reducerilor de pret de pana la 30% practicate de dealeri si importatori, profiturile companiilor vor fi cel mai probabil mai mici in 2008 fata de anul anterior.
"Cel putin in cazul Automobile Dacia si al companiilor producatoare de componente, majoritatea vor inregistra o crestere a cifrei de afaceri si a profitului din cauza rezultatelor inregistrate in primele noua luni. Tintele stabilite la inceputul anului nu vor fi atinse cel mai probabil datorita rezultatelor catastrofale inregistrate in ultimul trimestru", a subliniat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care mai detine si functia de presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
Potrivit statisticilor ACAROM, cifra de afaceri a industriei auto locale in 2008, inclusiv a producatorilor de componente a fost de peste 10 miliarde de euro, valoare care reprezinta 8,3% din PIB-ul Romaniei.
Pe de alta parte, vanzarile de autoturisme au inregistrat in 2008 o scadere de aproximativ 15%, la un nivel de 270.000 de unitati, scadere datorata inaspririi normelor de creditare incepand cu 1 octombrie, dar si importurilor de masini second-hand din Europa de Vest.
Automobile Dacia si-a pastrat si in 2008 pozitia de lider in industria auto, inregistrand o cifra de afaceri de aproape 2,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor ZF, in crestere cu peste 20% in comparatie cu nivelul atins in 2007, in conditiile in care productia de autovehicule a companiei a fost de 242.000 de unitati, sub pragul de 300.000 de masini estimat la inceputul anului trecut.
In 2007 Dacia a inregistrat un profit de 132,5 milioane de euro, nivel greu de atins din nou ca urmare a contextului economic actual.
Singura companie din Top 5 care ar putea raporta la nivelul anului trecut o scadere a cifrei de afaceri este Renault-Nissan Romania, cu vanzari estimate de ZF la aproximativ 310 milioane de euro, la un volum de aproximativ 25.600 de autovehicule, fata de 35.374 de unitati in 2007.
Aceste rezultate, dupa anuntarea lor oficiala, ar putea schimba ierarhia in topul primilor cinci jucatori, astfel ca Mercedes-Benz Romania, importatorul marcilor grupurilor Daimler si Chrysler pe piata locala, ar putea urca pe locul patru, cu venituri estimate de ZF la peste 413 milioane de euro, in crestere cu aproape 15% fata de 2007, primul an de activitate pe piata locala.
Singura companie care anul trecut si-a mentinut aceeasi cifra de afaceri ca in 2007, de aproximativ 1 miliard de euro, a fost Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala, reprezentantul marcilor Grupului VW-Audi si Porsche, inregistrand un volum similar de vanzari de aproximativ 58.000 de unitati, potrivit estimarilor ZF. 
In acelasi timp, importatorii care fac parte din Tiriac Holdings, Romcar, reprezentantul Ford, Hyundai Auto Romania, Premium Auto si M Car Trading, au cumulat afaceri de aproximativ 800 mil. euro in 2008, dublu fata de anul precedent, potrivit datelor ZF.
Pana in prezent, niciuna dintre cele cinci companii nu si-a facut publica valoarea vanzarilor inregistrate anul trecut, prima companie care urmeaza sa anunte rezultatele comerciale pe 2008 fiind Automobile Dacia, la finalul acestei saptamani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO