Companii

Primul an fara dividende la Rafinaria Astra

31.03.2003, 00:00 74

Pentru prima data de la listarea la Bursa, in 1998, Rafinaria Astra Ploiesti nu va distribui anul acest actionarilor dividende din profitul din anul anterior. Anul trecut a fost unul foarte slab pentru rafinarie din punctul de vedere al rezultatelor financiare.
Cifra de afaceri a scazut la jumatate fata de 2001, ajungand la  3.122 mld. lei, iar profitul net a scazut cu peste 90% si a ajuns la 3 mld. lei. In 2001, de exemplu, societatea a inregistrat un profit net de 34 mld. lei, din care a distribuit actionarilor un dividend de 20 lei/actiune.
Rafinaria si-a propus pentru anul o crestere a profitului brut de 185%. Acesta ar urma sa ajunga la 17,5 mld. lei, in conditiile in care veniturile rafinariei ar urma sa creasca in termeni nominali cu 16% si sa depaseasca 4.000 mld. lei.
La inceputul anului trecut compania anunta oprirea productiei datorita unei ordonante a guvernului care viza regimul accizelor si al compensarilor. A urmat un program de restructurare prin care au fost disponibilizati aproape 600 de salariati, astfel ca la finalul anului trecut sociatatea mai avea 1.230 de salariati.
Cel mai important actionar al rafinariei este Asirom, care controleaza 35% din actiuni. Alaturi de aceasta, InterAgro mai detine alte 15%. Cele doua sociatati sunt controlate de omul de afaceri Ioan Niculae. Un alt actionar impornat este fondul de investitii Broadhurst, cu 21%.
Anul trecut Kreyton limited, o companie inregistrata in Insulele Virgine a transferat la Bursa de la InterAgro un pachet de 9,9% din actiunile rafinariei, iar la inceputul acestui an Kreyton a lansat o oferta publica de cumparare pentru alte 23,4% din actiuni. Pretul oferit este de 600 lei/actiune. Surse din piata spuneau atunci ca preluarea pachetului a fost negociata de InterAgro cu Kreyton pentru stingerea unor datori. Broadhurst a replicat cu o contraoferta, pentru acelasi pachet, la  630 lei/actiune. Brokerii spun ca intentia Broadhurst, este de a impiedica Kreyton sa cumpere pachetul de 23,4% la un pret atat de mic. Ambele oferte urmeaza sa se incheie astazi. Actiunile Rafinaria Astra s-au inscris la Bursa in ultimele 12 luni pe o tendinta descendenta. Ultima tranzactie s-a realizat la 600 lei/actiune, la care valoarea de piata a companiei este de 17 mil.dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO