Companii

Primul tractor chinezesc va fi gata la Rasnov la final de an

30.09.2009, 23:18 192

Producatorul chinez Hoyo Agricultural Machinery si-a propus saconstruiasca primul tractor la fabrica din Rasnov pana la finalulanului, dupa ce a anuntat investitii de 20 mil. dolari (circa14mil. euro) intr-o fabrica de la zero in localitatea brasoveana.Planul constructorului chinez de utilaje agricole este structuratin trei etape de dezvoltare, iar investitiile totale, dupa trei anide la inceperea proiectului, sunt estimate la 50 de milioane dedolari (circa 34 mil. euro).

"Prima faza presupune primele hale de productie si asamblarea detractoare utilizand piese de la furnizori din Romania, darpredominant ele vor fi aduse din China", a declarat DenisaVasilescu, directorul executiv al fabricii.

Productia locala de tractoare a ajuns aproape la zero in ultimiidoi ani, dupa ce uzina Tractorul Brasov a fost inchisa la inceputulanului 2007, iar platforma a fost preluata apoi de catre companiaFlavus Investitii.

Productia de tractoare a fost reluata in prima jumatate a anuluidupa ce compania egipteana care a cumparat licentele de fabricatiede la Tractorul Brasov a produs primele 25 de tractoare, dintr-untotal de 600, pe platforma uzinei Roman.

Reprezentantii Hoyo au declarat ca pana la finalul anului viitorurmeaza sa fie angajati circa 100 de oameni, iar la incheiereaprogramului investitional, in circa trei ani, efectivul salarial vaajunge la 400 - 500 de persoane. Tot intr-un interval de trei anicompania urmareste si integrarea locala a productiei de tractoareprin atragerea de furnizori locali si prin constructia unei fabricicare sa realizeze cutii de viteze.

"Acum suntem intr-un proces de prospectare a pietei, darproductia va fi atat pentru productia interna, cat si pentruexport. Volumul asamblat ar putea ajunge la 15.000 - 20.000 detractoare peste trei ani", a spus Vasilescu. Fabrica va produce optmodele de tractoare, pretul minim de achizitie urmand sa fie deaproximativ 6.500 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO