Companii

Producatorul de mezeluri Medeus a oprit orice investitie pentru ca proprietarii au nevoie de cash ca sa-si plateasca furnizorii externi

Producatorul de mezeluri Medeus a oprit orice investitie pentru ca proprietarii au nevoie de cash ca sa-si plateasca furnizorii externi
07.07.2009, 20:42 677

Producatorul de mezeluri Medeus din Capitala, companie controlata de antreprenorul roman Daniel Marcu, a oprit toate investitiile pe care le avea in derulare, inclusiv constructia unei fabrici de mezeluri in localitatea Chitila din apropiere de Capitala.

"Toate investitiile companiei au fost sistate pana in toamna, inclusiv cele realizate in fabrica noua pe care o construim in Chitila prin intermediul unui proiect Sapard. Estimam insa ca noua capacitate de productie din Chitila va fi deveni operationala pana la finalul acestui an", a declarat Alina Marcu, managing director al Medeus. Centrul de productie din Chitila ar urma sa aiba o capacitate de 40 de tone de mezeluri pe zi, iar investitiile realizate pana in prezent se ridica la 5 mil. euro.
Stoparea investitiilor ar putea fi explicata si prin faptul ca lichiditatile companiei se duc mai mult catre plata furnizorilor externi de materie prima. Directorul general al Medeus afirma ca industria mezelurilor a fost afectata de scaderea ratingului de tara, deoarece furnizorii de materie prima din Europa sunt mult mai precauti atunci cand isi vand marfa in Romania.
"De la inceputul acestui an, furnizorii externi de carne cer ca plata sa se faca cu banii jos si la momentul achizitiei, in conditiile in care inainte aveam posibilitatea de a plati marfa achizitionata in termen de 60 de zile. De aceea toti banii pe care ii primim din piata ii reinvestim in achizitia de materie prima", a mai spus Marcu.
Ea a adaugat ca afacerile producatorilor de mezeluri sunt afectate si de devalorizarea leului cu 20% fata de 2008, dar si de ingreunarea conditiilor de creditare. "Bancile dau credite in acest moment, insa conditiile de creditare nu sunt deloc accesibile pentru producatori", considera Marcu.
 
Au recurs la disponibilizari
Medeus a oprit in prima parte a acestui an si productia de mezeluri fiert-afumate la fabrica din Bucuresti, aproape 50 de angajati fiind disponibilizati in urma acestei decizii. Majoritatea liniilor de productie au fost relocate in cadrul fabricii din localitatea Ceptura, judetul Prahova, controlata de asemenea de familia Marcu prin compania Goodies 97.
 "Goodies a preluat 80% din productia Medeus in franciza. In fabrica din Bucuresti se mai produce acum doar gama de crud-uscate. Am luat aceasta decizie deoarece fabrica din Bucuresti este veche si nu mai putem investi in continuare in ea. In plus, aceasta decizie ne-a ajutat sa reducem costurile si sa nu fim nevoiti sa crestem preturile", a spus Alina Marcu.
 Directorul general al Medeus a adaugat insa ca nu intentioneaza sa mai faca disponibilizari in cea de-a doua jumatate a acestui an. Mai mult, desi odata cu investitiile in capacitatile din productie au fost diminuate si sumele alocate bugetelor de marketing si promovare, reprezentantul companiei sustine ca Medeus va avea parte de un rebranding in ultimul trimestru al acestui an, de cateva zeci de mii de euro.
 
Investitiile totale au ajuns la 20 mil. euro
Producatorul de mezeluri Medeus a fost infiintat in 1992 de Daniel Marcu, actionarul majoritar al companiei cu 80% din titluri, si de doi apropiati ai sai - Dobanda Timotei (15% din actiuni) si Ion Aurel (5% din actiuni). Cei trei au dezvoltat afacerea prin credite si proiecte Sapard, investitiile totale realizate pana in prezent depasind 20 de milioane de euro.
In urma cu 17 ani, compania detinea o singura fabrica cu o capacitate de productie de 1,5 tone de mezeluri pe zi si 15 angajati. In prezent, actionarii companiei controleaza doua fabrici, avand aproximativ 300 de angajati si o capacitate de productie de peste 30 de tone pe zi cu care acopera prin distributie proprie partea de sud a tarii. Medeus a finalizat 2008 cu afaceri de 19 mil. euro, in scadere cu aproximativ 10% in euro fata de rezultatele obtinute in 2007. Aceasta cifra nu include insa rezultatele Goodies 97, companie care in urma cu doi ani realiza afaceri de 8,8 mil. euro. "Vanzarile din primele patru-cinci luni ale acestui an au fost la nivelul perioadei similare din 2008", a mai spus Marcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO