Companii

Producatorul german Bosch cauta locatii in Transilvania

18.01.2005, 00:00 21

Producatorul german de componente pentru industria auto Bosch, intentioneaza sa-si extinda productia in Estul Europei, tarile avute in vedere fiind Slovacia, Ucraina si Romania.
Strategia de extindere prevede deschiderea, in urmatorii doi ani, a doua fabrici, una axata pe productia sistemelor de franare si cealalta pe elemente de control a sistemelor de autovehicule, care vor crea aproximativ 4.500 de locuri de munca.
In aceste conditii, cativa reprezentanti ai producatorului german au inceput sa viziteze potentiale locatii, zilele trecute acestia aflandu-se la Cluj unde s-au intalnit cu primarul Emil Boc. Dupa vizita de la Cluj, delegatia Bosch va vizita alte cateva locatii din Transilvania, urmatoarea intalnire fiind programata la Sibiu.
"Reprezentantii Bosch s-au aratat interesati sa investeasca la Cluj-Napoca o suma de peste 14 milioane de euro, in vederea realizarii unei platforme industriale in care sa se realizeze electronice si componente auto", a declarat pentru ZF Transilvania Emil Boc. El a adaugat ca investitia ar crea in municipiu 3.000 de noi locuri de munca, destinate in special tinerilor absolventi ai Universitatii Tehnice.
Pentru derularea investitiei, Bosch intentioneaza sa achizitioneze un spatiu de 250.000 de metri patrati, in care sa-si dezvolte segmentele de productie. Primarul Emil Boc spune ca primaria clujeana poate acorda un "spatiu-nucleu" firmei germane, iar aceasta poate cumpara mai apoi spatii private pe care sa le coaguleze in jurul terenului initial.
"Facilitatile pe care le poate oferi primaria pentru atragerea acestei investitii sunt diverse. Printre altele, oferim deduceri pentru impozite, autorizatii in regim rapid, precum si posibilitatea de mediere cu persoanele private care vor sa-si vanda terenurile", a declarat Boc.
Dupa discutiile cu primarul clujean, delegatia companiei Bosch s-a intalnit si cu conducerea Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca pentru a identifica oportunitatile de colaborare.
"In elaborarea deciziei pentru locatie, va prima calitatea fortei de munca existente pe piata locala, de unde si interesul nostru pentru oferta educationala si de cercetare a Universitatii Tehnice", a declarat Michael Jonietz, Directorul Oficiului pentru Imobiliare si Managementul Teritoriului din partea firmei germane.
Reprezentantii Bosch au cerut o serie de informatii referitoare la proiectele derulate de studenti si la nivelul actual al migratiei fortei de munca calificate si s-au aratat interesati de faptul ca in universitatea clujeana se studiaza si in limba engleza.
Numele companiei germane este de cele mai multe ori asociat productia de componente pentru industria auto. Acesta este insa numai una din cele trei divizii ale Bosch, celelalte doua fiind specializate in productie industriala si fabricarea sculelor profesionale si a produselor electrocasnice. Compania a avut in 2003 vanzari de 36 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO