Companii

Productia de mobila a ajuns anul trecut la 900 milioane de euro

22.03.2004, 00:00 43



Piata mobilei, una din putinele surse de excedent comercial pentru Romania, ancepe sa-si schimbe si ea structura in favoarea importurilor. Cauza: cererea mare de mobilier cu design modern, fabricat in Italia si Franta.



Importurile de mobilier au luat viteza in ultimul an si au crescut cu circa 19% in euro, in timp ce exporturile au avut o dinamica de numai 7%, arata datele furnizate de Asociata Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).



In timp ce companiile straine, cu fabrici in Romania, vand productia pe pietele din Uniunea Europeana, SUA si alte tari cu putere de cumparare mare, consumatorii romani cu venituri peste medie cumpara tot mai multa mobila produsa in Italia sau Franta.



Potrivit lui Aurel Rizea, presedintele APMR, cererea mare pentru mobilierul de import provine din dorinta romanilor cu venituri peste medie de a avea ultimele tendinte in materie de design sau apartaura electrocasnica incorporata si de a detine un brand cunoscut la nivel international.



Bucurestiul a fost anul trecut tinta unor investitii importante in show-room-uri italiene de mobila de import, cele mai importante fiind show-room-ul producatorului italian Berloni, cel al companiei Rovere Mobili.



Italia ramane dealtfel principalul furnizor de mobila de import pentru piata romaneasca, cu peste 30% din total.



Potrivit datelor APMR, cele peste 2.000 de fabrici de mobila din Romania au realizat anul trecut o productie totala estimata la aproape 900 de milioane de euro, din care 700 de mil.euro (78%) a mers la export si 200 mil.euro pe piata romaneasca.



Una din cauzele ritmului redus de crestere al exporturilor de mobilier de anul trecut a fost si puterea scazuta de absorbitie a pietelor din Uniunea Europeana, principalele destinatii ale exportului romanesc de mobila.



Totusi, exporturile de mobila au avut anul trecut o pondere de 4,5% in totalul exporturilor Romaniei, in timp ce importurile au reprezentat 0,6% din valoarea importurilor totale.



Vanzarile producatorilor romani pe piata interna - 200 mil.euro - cumulate cu importurile - 124 de mil.euro - dau o valoare a achizitiilor de mobilier din Romania de 324 de mil.euro, anul trecut.



Cei mai importanti jucatori pe piata interna sunt companiile Mobexpert, Elvila, Alprom sau Silvarom, insa cresterea in euro productiei totale de mobila provine atat de la producatorii autohtoni, dar si ca urmare a investitiilor straine care se fac in sector.



Producatorii internationali de mobilier gasesc atractiva piata romaneasca pentru constructia de fabrici de mobila, mai ales de fabrici specializate, care exporta intreaga productie.



Grupul Natuzzi este unul dintre cei mai importanti investitori italieni in industria mobilei din Romania. Compania a cumparat fabrica de canapele Italsofa de la Baia Mare unde a realizat numai anul trecut pana acum investitii de peste 20 mil.euro.



Ca urmarea a cestor investitii, Natuzzi asteapta anul acesta o triplare a cifrei de afaceri a fabricii, la 80 mil. euro.



Ciatti S.p.A, o alta companie italiana, construieste in Sebes, judetul Alba, o fabrica de mobila pentru aparatura electronica - televizoare, aparatura hi-fi si computer - investitia ridicandu-se la 9 mil.euro.



Invesitorii straini in sectorul mobilei vand cea mai mare parte a productiei realizate in Romania la export, unde puterea de cumparare este mai mare si unde beneficiaza si de brandul recunoscut pe plan international.



Pe de alta parte, producatorii romani fara un brand cunoscut incearca sa se demarce prin preturi reduse, dar aceasta strategie le reduce marjele de profit.



"Rata medie a profitabilitatii in industria mobilei este destul de scazuta, intre 5% si 8%, si se datoreaza in principal faptului ca posibilitatea cresterii preturilor de vanzare pe pietele externe este deosebit de limitata", explica Aurel Rizea, presedinte APMR. "Multi dintre producatorii locali se confrunta cu o multime de probleme in vederea adaptarii productiei si a distributiei la noile cerinte ale pietei", este de parere Rizea.



Principalele destinatii ale exporturilor romanesti de mobila sunt tarile din Uniunea Europeana - Germania cu aproape 20%, Franta cu 18%, Olanda cu circa 11% si Italia cu 10%.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO