Companii

Profit aproape dublu la vanzari similare pentru Aerostar Bacau

25.07.2005, 19:08 27

Producatorul de avioane Aerostar Bacau a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 1,9 milioane de lei noi (peste 0,5 milioane de euro), cu circa 90% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Vanzarile companiei s-au mentinut insa la un nivel relativ constant: 13,2 milioane de euro (48,3 milioane de lei noi), comparativ cu 12,8 milioane de euro (51,6 milioane de lei noi) in primele sase luni ale lui 2004, cresterea semnificativa a profitului datorandu-se, in primul rand, unor rezultate din activitatea financiara semnificativ mai bune. Profitul companiei din activitatea financiara s-a ridicat in primul semestru la peste un milion de lei noi (296.000 de euro), fiind aproximativ egal cu profitul din exploatare. Conducerea Aerostar nu a putut fi contactata pentru a comenta aceste rezultate.

Cea mai mare parte a vanzarilor Aerostar s-au indreptat catre piata interna, cu o pondere de 74% in cifra de afaceri a companiei. Totusi, exporturile au inregistrat o evolutie pozitiva comparativ cu anul trecut, ponderea acestora in vanzari crescand de la 17% la 26%, principala piata de export fiind cea asiatica.

Evolutia cursurilor de schimb leu/dolar si leu/euro a afectat negativ rezultatele societatii in prima jumatate a acestui an, in conditiile in care o parte importanta din veniturile societatii provin din exporturi. Din aceasta cauza, compania a demarat un proram de evitare a crizei, pentru a-si putea realiza parametrii de performanta programati in bugetul de venituri si cheltuieli.

Pentru aceasta, Aerostar a luat in calcul un curs mediu al monedei euro pentru 2005 de 3,7 lei noi, fata de cursul de 4,2 lei noi luat in calcul anul trecut la realizarea bugetului de venituri si cheltuieli.

In trimestrul al doilea au fost luate primele masuri din cadrul acestui program, care au constat in reducerea costurillor, atat a celor materiale, cat si a costurilor cu utilitatile si cu personalul. In cadrul programului de restructurare au fost concediati colectiv 314 salariati. La finalul lunii iunie, societatea mai avea 1.710 angajati.

Aerostar isi propune continuarea programului de evitare a crizei si in semestrul al doilea, prin contractarea unui volum de productie suplimentar, care sa acopere diferenta de curs valutar, si realizarea unui volum de vanzari de 39,2 milioane de lei noi (circa 10,6 milioane de euro). In urmatoarele sase luni, Aerostar urmareste realizarea unui profit brut de 5,1 milioane de lei noi (1,38 milioane de euro), pentru a atinge tinta de profit net bugetata pentru 2005, de 1,6 milioane de euro.

Aerostar si-a mai propus pentru acest an sa contracteze credite in valoare totala de 20,8 milioane de lei noi (5,3 milioane euro), pentru sustinerea financiara a activitatilor de exploatare si a programului de investitii aferent anului 2005. Cea mai mare parte a fondurilor, insumand 12,9 de milioane de lei (3,4 milioane de euro), vizeaza activitatea de exploatare, iar pentru investitii sunt alocate sume in valoare de 7,9 de milioane de lei (2,1 milioane de euro).

Aerostar Bacau produce si repara aeronave si subansambluri, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate. Compania a asigurat reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane care s-au aflat in dotarea armatei romane, fiind compania care a realizat prototipul avionului IAR-93, primul avion de lupta construit in Romania dupa al doilea razboi mondial. In cifra de afaceri realizata in primul semestru, produsele militare detin o pondere de 76%.

Printre partenerii Aerostar se numara Elbit Systems, companie israeliana impreuna cu care a fost modernizat avionul MIG 21 si cu care a infiintat o firma mixta la Bacau, AE Electronics. Aceasta produce echipamente electronice pentru industria aeronautica. De asemenea, Aerostar colaboreaza cu companiile Thomson CSF Communications si DaimlerChrysler Aerospace.

Actionarul principal al Aerostar este societatea Iarom Bucuresti, cu o participatie de peste 71%. Titlurile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 4,5 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 14,2 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO