Companii

Profit mai mic in euro la Compa

03.03.2003, 00:00 19

Societatea Compa Sibiu a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 777 miliarde de lei (24,8 mil euro), in crestere cu 23,3%, in lei, fata de anul 2001. In termeni reali insa (adica in euro) cresterea cifrei de afaceri este de numai 2,4%.
In aceeasi perioada profitul net a crescut cu 3,5%, pana la 28,8 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o scadere in termeni reali cu aproape 14%.
Veniturile totale ale societatii au insumat 845 de miliarde de lei, cheltuielile fiind de circa 810 miliarde de lei.
Compania inregistreaza datorii totale de 187 de miliarde de lei si are de recuperat creante in valoare de aproximativ 96 de miliarde de lei.
Firma are ca obiect de activitate proiectarea si productia de componente pentru industria auto si constructoare de masini. Capitalul social al Compa este de 77,8 miliarde de lei, detinut in proportie de 50,64 % de catre asociatia salariatilor.
Ceilalti actionari semnificativi sunt Romanian Investment Company Cyprus cu 17,09% din capital si fondurile de investitii Broadhurst Investment si Lindsell Enterprises cu 7,21%.
Intreprinderea a avut anul trecut un numar mediu de 2.373 de salariati. Actiunile Compa sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, pretul fiind de 2.800 de lei pe actiune.
Compa Sibiu a inceput la sfarsitul anului trecut productia de piese auto pentru grupul american Honeywell. Compa a fost gandita si construita inainte de 1990 pentru a aproviziona societatile mari din industria auto romaneasca: Automobile Dacia, Tractorul Brasov, Aro Campulung sau Autocamioane Roman.
Depinzand aproape 100% de evolutia uzinelor romanesti, compania a avut de suferit odata cu caderea acestora. Cifra de afaceri a Compa depindea, cu cativa ani inainte ca Dacia sa fie preluata de catre Renault, in proportie de 30% de producatorul de automobile. Treptat, pe masura ce activitatea Dacia s-a diminuat, ponderea s-a redus la 15%.
Pentru a umple golul lasat de lipsa comenzilor din partea companiilor romanesti, Compa a fost nevoita sa se orienteze catre export si colaborari cu mari grupuri industriale: Koyo, Krupp, Bosch sau Honeywell.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO