Companii

Proiect de 120 mil. euro pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă din Maramureş

Autor: Laurentiu Cotu

08.02.2012, 18:40 218

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a semnat contractul de finanţare pentru proiectul ''Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş", în valoare totală de circa 120 mil. euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de peste 92,6 mil. euro. Proiectul va fi implementat în judeţul Maramureş în perioada 2012-2015.

Proiectul este inclus în Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 1 şi face parte din angajamentele României cuprinse în Tratatul de aderare la UE. Este cel mai mare proiect de investiţii din judeţul Maramureş, iar din valoarea totală a acestuia, municipiului Baia Mare îi revin 48 mil euro. Celelalte localităţi cuprinse în proiectul de investiţii sunt: Baia Sprie (lucrări de 2,7 mil. euro), Tăuţii-Măgherauş (2,5 mil. euro), Sighetu Marmaţiei (21,6 mil. euro), Borşa (17,8 mil. euro), Vişeu de Sus (5,9 mil. euro), Târgu Lăpuş (6,9 mil. euro), Seini (7,9 mil. euro), Cavnic (6,3 milioane euro).

Investiţia prevede reabilitarea şi extinderea sistemului de distribuţie şi tratare a apei, a sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate din Baia Mare, Baia Sprie, Tăuţii-Măgherauş, Seini, Borşa, Târgu-Lăpuş, Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei şi Cavnic, în vederea conformării cu obligaţiile privind calitatea apei prevăzute în Tratatul de Aderare şi cu obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

Proiectul constă în principal în lucrări de reabilitare a surselor de apă, de reabilitare a conductelor de aducţiune, de extindere a sistemelor de distribuţie a apei, de construire a staţiilor de pompare, a rezervoarelor, a staţiilor de tratare a apei potabile, precum şi extinderea reţelei de canalizare. Populaţia beneficiară ajunge la aproximativ 272.000 de locuitori din judeţul Maramureş.

Compania Vital SA, a cărei acţionar majoritar este municipiului Baia Mare, urmează să stabilească un grafic al lucrărilor, astfel încât primele activităţi în teren să poată începe în trimestrul I din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels