Companii

Proiect italian de 12 de milioane de euro in agricultura

19.10.2004, 00:00 25

Producatorul italian din industria alimentara Santi & C 1898 au un proiect in agricultura romaneasca in valoare de circa 12 de milioane de euro, spun surse oficiale din agricultura.
Italienii vor sa cultive in Romania circa 5.000 de hectare de pamant, sa detina efective de 5.500 de bovine, 20.000 de porci, fabrica pentru producerea de hrana pentru animale, fabrica de lapte si de mezeluri (plus abator), si una pentru prelucrarea rosiilor.  Reprezentantii Santi nu au putut fi contactati de Ziarul Financiar.
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatie din care fac parte jucatorii din industria alimentara, considera ca dimensiunile proiectul italienilor nu sunt prea mari, dar ca proiectul se inscrie in tendintele viitoare ale Romaniei ca tara agricola.
"Nu este un proiect prea mare, in schimb are sanse de reusita atata timp cat viitorul Romaniei este reprezentat de agricultura si turism. De altfel, agricultura ofera la ora actuala posibilitatea de a face afaceri pe termen lung", sustine Minea.
El spune ca investitia italienilor pe lapte are potential avand in vedere ca, in urma negocierilor Romaniei cu UE, a fost obtinuta o cota de de productie la lapte de 3,3 miliarde de litri anual , desi initial au fost negociate 5,2 miliarde de litri. In ciuda acestui lucru, cota de productie este considerata buna avand in vedere ca doar 1,1 miliarde de litri au fost procesati anual in industria de profil.
Potential foarte mare mai exista si in zootehnie, unde Romania a negociat o cota de productie de 7 milioane de porci annual, in conditiile in care efectivele actuale din complexele industriale nu depasesc anual 700.000 de capete. Santi vrea sa atace si piata sosurilor si a tomatelor, urmand ca, pe 2.000 din cele 5.000 de hectare, ale exploatatiei agricole sa cultive rosii pe care sa le proceseze intr-o fabrica pentru producerea de conserve.
Santi & C 1898 a avut anul trecut o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, are 115 salariati, si este unul dintre cei mai mari producatori italieni de branza gorgonzola. Compania Santi este prezenta si pe piata italiana a mezelurilor si a produselor din carne de porc.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO