Companii

Proiectantul Capitalei: Ma iau cu mainile de cap cand trec pe langa blocurile din Berceni proiectate de noi

10.12.2008, 16:10 318

Reprezentantii companiei Proiect Bucuresti, care au proiectat in cei 55 de ani de existenta peste 700.000 de locuinte la nivel national si aproape tot ce s-a construit in Bucuresti in perioada 1953-1990, spera ca in viitor o parte din blocurile proiectate in cadrul firmei sa fie demolate, nemultumiti de standardul de viata oferit.

"Cand trec prin zona Aparatorii Patriei, prin Berceni, si vad blocurile de pe-acolo, imi vine sa ma iau cu mainile de cap. Sa dea Dumnezeu sa aveti gura aurita si sa inceapa demolarile. Noi am proiectat in vremea aceea tot ce s-a facut bun, dar si ce s-a facut rau, inclusiv garsoniere confort III. Acestea erau comenzile la vremea respectiva", povesteste arhitectul Viorel Constantinescu, actualul CEO al companiei.
In prezent, compania are contracte si din domeniul privat, astfel ca a proiectat ansambluri rezidentiale precum Central Park sau Orhideea Gardens din Capitala, reprezentantii companiei apreciind ca principalul factor care determina obtinerea unor proiecte de o calitate mai ridicata este progresul tehnologic.
Firma este in continuare un jucator major pe piata de proiectare, estimarile privind cifra de afaceri pentru acest an fiind 9,5-10 mil. euro si un profit de 2,3 mil. euro, venituri exclusiv din servicii de proiectare si arhitectura.
Datele financiare sunt in scadere fata de nivelui de anul trecut, cand compania a realizat afaceri de 12 mil. euro si un profit de 3,6 mil. euro.
"A fost un an mai slab din cauza faptului ca a fost unul electoral, astfel ca in sectorul public mai multe lucrari au fost blocate pentru mai multe luni. Anul trecut 75% din venituri au venit din sectorul public, iar in primele luni ale anului ponderea a scazut la 70%", a precizat Adina Luca, director financiar al companiei.
Desi anul acesta compania incepuse sa se orienteze mai mult catre sectorul privat, criza financiara va determina Proiect Bucuresti sa urmareasca in continuare cu interes lucrarile publice, care ar putea fi mai putin afectate de contextul economic.
Compania avea in luna octombrie peste 260 de angajati, numar care s-ar putea reduce in urmatoarea perioada.
"Va urma un proces de restructurare, deoarece avem nevoie de o improspatare a echipei, oameni care pot face fata si noilor tehnologii si softuri", spune directorul financiar.
Compania detine un teren in centrul Bucurestiului, pe strada Vasile Alecsandri, pe care urmeaza a fi construita o cladire de birouri formata din trei etaje subterane, parter, sase etaje supraterane si al saptelea retras.
"Actionarii au aprobat in luna septembrie divizarea companiei, iar firma nou infiintata, Alecsandri Estates, va realiza investitia imobiliara, estimata la peste 15 mil. euro. Vom incepe demolarea in primavara si executia in iarna. Noi vom ocupa trei etaje din cladire, iar restul va fi inchiriat", a mai declarat Constantinescu.
Printre cele mai importante proiecte actuale realizate de companie se numara pasajul Basarab, sediul Electrica, Gemenii Sitraco sau Primaria Sectorului 2, in timp ce din constructiile Bucurestiului dinainte de 1990 compania Proiect Bucuresti a fost implicata in realizarea Casei Presei Libere, a hotelului Intercontinental, a turnului Televiziunii Romane sau a magazinului Unirea.
Compania este controlata in prezent de catre firma Bantisco Holdings, inregistrata in Cipru.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO