Companii

Proprietarii de malluri din orasele mici se zbat sa supravietuiasca

Proprietarii de malluri din orasele mici se zbat sa supravietuiasca

Modelul centrelor comerciale din Europa i-a atras si pe antreprenorii romani care aveau afaceri in alte industrii

14.08.2009, 00:00 443

„Primele sase luni ale acestui an au fost groaznice. Unii chiriasi nu si-au platit chiriile ca nu au avut bani, deoarece vanzarile au scazut simtitor fata de lunile decembrie si chiar fata de ianuarie. Gradul de ocupare a mallului este de circa 70-75% si am redus chiriile cu 20-30% pentru unii retaileri. Cred ca vom avea incasari undeva la jumatate in 2009 fata de ce estimam la inceputul anului", a declarat Simona Suciu, actionarul majoritar al firmei care detine proiectul Deva Mall.

Centrul comercial a fost inaugurat in luna decembrie a anului trecut, in urma unei investitii de 15 milioane de euro, finantate atat din fonduri proprii, cat si din credite de la bancile Italo-Romena si Bancpost. Cu o suprafata inchiriabila de circa 9.500 de metri patrati, reprezentantii proprietarilor estimau inainte de deschidere ca vor recupera investitia in aproximativ 15 ani, respectiv incasari nete de un milion de euro anual.

Rate amanate

„Acele estimari erau pentru un grad de ocupare de 100% si contracte de inchiriere fara reduceri. In conditiile actuale, cred ca vom incasa undeva intre 500.000 si 600.0000 de euro. Banca ne-a inteles si am amanat ratele pentru la anul", a mai spus reprezentantul Deva Mall.

Printre chiriasii Deva Mall se numara reteaua de supermarketuri Spar, Diverta, Leonardo sau Benvenuti.

Dupa ce au atacat Bucurestiul si orasele mari, dezvoltatorii planuiau deja investitii si in orasele de 50.000 - 100.000 de locuitori pentru constructia de centre comerciale.

Venirea crizei a stopat cele mai multe din aceste planuri, astfel ca la ora actuala proiecte de mari dimensiuni in orase cu o populatie de sub 100.000 de locuitori sunt doar in Deva, Alba Iulia si Focsani.

La Alba Iulia, omul de afaceri Dorin Mateiu, care controleaza producatorul de mezeluri Elit Cugir, a finalizat in 2007 centrul comercial Mall Alba, alaturi de alti doi antreprenori - Dorel Tamas si Ioan Strajan.

Realizarea centrului comercial cu o suprafata inchiriabila de 13.400 de metri patrati a implicat o investitie de aproximativ 15 milioane de euro.

Chiriasii care pleaca, greu de inlocuit

„Au plecat si de la noi o serie de chiriasi, in general companii care au probleme mari si inchid magazinele la nivel national. Gradul de ocupare a Mall Alba este in prezent de 80% si gasim cu greu alti chiriasi deoarece nu se mai dezvolta nimeni. Sunt cateva firme care tatoneaza si nimic mai mult", a declarat Mirela Strajan, administratorul centrului comercial.

Printre chiriasii proiectului, potrivit datelor de pe site-ul de prezentare, se numara Altex, supermarketul Trident, Leonardo, Kenvelo, Fox, Diverta sau Centrofarm. Chiriasii pleaca deoarece traficul in mall este redus, iar vanzarile slabe.

„Traficul in mall este la 60% fata de alte perioade. Dintre acestia foarte multi se plimba si putini sunt cei care cumpara", a mai spus Strajan de la Mall Alba.

La Focsani, unde in toamna anului trecut a fost inaugurata prima etapa a proiectului European Retail Park, detinut de compania belgiana BelRom, gradul de inchiriere al galeriei comerciale din fata hipermarketului Carrefour este ridicat, dar pana la sfarsitul acestui an ar trebui finalizata o noua etapa a proiectului din orasul cu o populatie de 100.000 de locuitori.

Printre orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori in care dezvoltatorii imobiliari si-au anuntat intentia de a construi centre comerciale se numara Bistrita, Hunedoara, Slatina, Targoviste sau Miercurea-Ciuc.

In prezent, orasele cu cel mai mare numar de spatii comerciale moderne pe cap de locuitor sunt Suceava si Pitesti, fiecare cu cel putin trei centre de mari dimensiuni construite in ultimii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO