Companii

PwC România: Majoritatea afacerilor de familie din România şi-au crescut vânzările în ultimul an financiar, peste procentul înregistrat la nivel global, iar peste două treimi au avut o creştere de două cifre

PwC România: Majoritatea afacerilor de familie din...

Autor: Roxana Rosu

24.03.2023, 10:12 281

 

 

 

Majoritatea afacerilor de familie din România (82%) şi-au crescut vânzările în ultimul an financiar, faţă de doar 55% în 2021, an încă afectat de pandemie, şi peste procentul de 71% înregistrat la nivel global, potrivit sondajului Global Family Business Survey, realizat de PwC.

Mai mult, peste două treimi dintre afacerile de familie din România au avut o creştere de două cifre. Doar 3% au raportat scădere, faţă de o pondere de 8% la nivel global.

În acelaşi timp, antreprenorii locali au obiective de creştere ambiţioase şi pentru următorii doi ani: 27% dintre afacerile de familie din România se aşteaptă să crească rapid şi agresiv, faţă de 14% la nivel global.

”Afacerile de familie din România îşi dovedesc agilitatea şi capacitatea de a creşte chiar şi într-un context dificil, cu crize multiple şi incertitudini. În condiţiile în care economia României a crescut în comparaţie cu anii precedenţi şi este mai mare decât la nivel global, priorităţile companiilor româneşti în următorii doi ani sunt diferite de cele la nivel global. Pentru companiile locale contează creşterea loialităţii clienţilor şi introducerea de noi produse şi servicii, ambele peste media globală, pentru care priorităţile sunt să-şi protejeze activitatea de bază, să acopere costurile şi să supravieţuiască incertitudinilor macroeconomice”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Protejarea afacerii ca cel mai important activ al familiei şi crearea de dividende pentru membrii familiei sunt obiectivele personale cheie pe termen lung în România.

În acelaşi timp, nivelul  de încredere între membrii familiei este în general considerat ridicat, iar 74% dintre respondenţi afirmă că există o aliniere a familiei cu privire la direcţia companiei (faţă de 59% la nivel global).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO