Companii

Radu Enache: Bugetul de stat dă un semnal care ne arată că 2012 va fi un an de criză

Radu Enache: Bugetul de stat dă un semnal care ne arată că 2012 va fi un an de criză

Radu Enache, acţionarul majoritar al lanţului hotelier Continental Hotels: Guvernanţii tot vorbesc de bugete de criză, dar nu se spune nimic cu privire la evoluţia economiei. Dacă va exista în 2012 o creştere economică, vreau să văd din partea guvernanţilor nişte garanţii.

Autor: Mirabela Tiron

16.12.2011, 00:04 340

Omul de afaceri Radu Enache, acţionarul majoritar al lanţului hotelier Continental Hotels, din care fondul de investiţii spaniol GED a preluat recent o participaţie de 30%, susţine că este primul an în ultimii 20 de ani, de când activează compania pe piaţă, când nu ştie cum să realizeze bugetele din cauza lipsei de informaţii cu privire la evoluţia euro-leu, a costurilor cu creditele şi a fiscalităţii.

"Reperul buget naţional este un mesaj pentru noi. Prima indicaţie trimisă de bugetul naţional pe anul viitor îmi arată că va fi un an de criză. Hai să nu ne avântăm atunci cu investiţiile pentru că am avea de suferit."

Premierul Emil Boc aprecia după aprobarea proiectului de buget pe 2012 că bugetul pe anul viitor poate fi descris prin prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă. Cu toate acestea, zece dintre cele 17 ministere ale Guvernului vor avea bugete de cheltuieli mai mari cu până la 32% anul viitor.

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost stabilit la 3,45 miliarde lei pentru 2012, faţă de 3,44 miliarde lei în acest an. Elena Udrea susţinea că bugetul pentru investiţii pe care îl are ministerul în 2012 este insuficient.

"Guvernanţii tot vorbesc de bugete de criză, dar nu se spune nimic cu privire la evoluţia economiei. Dacă va exista în 2012 o creştere economică, vreau să văd din partea guvernanţilor nişte garanţii. Totul este foarte imprevizibil. Nu ştim cum să facem bugetul, pe ce proiecţiii trebuie să bugetăm, ne gândim la 4,32 lei pentru un euro."

Afaceri în uşoară creştere

Continental Hotels este unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere de pe piaţa locală, care are în proprietate 14 hoteluri şi va finaliza anul acesta cu o cifră de afaceri de 21 milioane de euro. Anul trecut Continental Hotels a obţinut o cifră de afaceri de 19,4 milioane de euro şi pierderi de 4,8 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Grupul hotelier are datorii de 35 de milioane de euro, la active care se ridică la 120 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor lui Enache.

"Cred că obiectivul pe anul viitor va fi legat de stagnare sau cel mult o creştere cu câteva procente în lei. Sunt foarte sceptic şi atunci când mă gândesc la rezolvarea problemelor din zona euro". Enache a mai declarat că ia în calcul să nu se angajeze în realizarea de investiţii până când nu va avea date pe următorii trei ani cu privire la fiscalitate şi la creşterea economică estimată din partea guvernanţilor.

Înfiinţat în urmă cu 20 de ani, Continental Hotels operează 1.860 de camere în 14 hoteluri: unitatea de cinci stele Grand Hotel Continental, patru hoteluri Ibis de trei stele şi un hotel Hello în Bucureşti, patru hoteluri Continental în Drobeta, Suceava şi Târgu-Mureş, trei hoteluri Continental Forum în Arad, Oradea şi Sibiu şi un Continental transformat în şcoală hotelieră "American Hospitality Academy".

Continuă să vândă prin sale&lease back

Recent, Continental Hotels a vândut printr-un contract de tip sale&lease back hotelul Ibis din Sibiu, evaluat la 10 milioane de euro, potrivit oficialilor companiei. Acesta este al cincilea contract de tip sale&lease back în ultimii patru ani.

În 2011 gradul mediu de ocupare în hotelurile Continental Hotels a fost de 50,8%. Enache susţine că cel mai bun grad de ocupare (circa 75%) s-a înregistrat anul acesta la hotelul de două stele Hello.

"Singura satisfacţie din acest an a fost Hello Hotel. Voiam, iniţial, să construim acest tip de hoteluri în oraşe sub 180.000 de locuitori, dar acum ne gândim că mai bine le dezvoltăm în oraşe cu peste 300.000 de locuitori."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO