ZF 24

Radu Merica, fostul preşedinte al CA Otopeni: „Am găsit un contract de mentenanţă în valoare de 60.000 de euro pe lună. Într-un aeroport din Germania, aceeaşi mentenanţă costă 6.000 de euro“

Autor: Ştefan Stan

05.06.2014, 00:05 2909
Singurul mod prin care companiile de stat ar putea performa la nivelul cor­po­ra­ţiilor private din străinătate este imple­men­tarea unui management profesio­nist, iar acţio­nariatul să susţină pe deplin schim­bările necesare pentru atingerea obiec­ti­velor pro­puse, a declarat la ZF Live Radu Merica, fostul preşedinte al Consiliului de Admi­nistraţie al aeroportului Henri Coandă.
 
„Nu există altă cale pentru companiile de stat decât managementul privat profe­sio­nist. Acest lucru trebuie să fie clar şi mediului de bu­siness: singura soluţie este aducerea unor ma­nageri de top. Dacă ne uităm la istoria ulti­melor 16 luni, CA Tarom a fost schimbat de trei ori. Nu există nicio strategie de restruc­tu­rare a unei companii atâta vreme cât nu există un angajament clar din partea acţionariatului. Existau presiuni şi în interiorul companiei, din partea acţionarilor“, a spus Merica.
 
Frauda este una dintre cele mai mari probleme care apar în companii, fie acestea private sau de stat. Singurul mod prin care se poate denunţa un contract care în aparenţă este legal – încheiat prin intermediul unei licitaţii, cu cel puţin 2-3 ofertanţi – este dovedirea faptului că în spatele acestuia se află un act de corupţie.
 
„În ultimele 12 luni am analizat primele 10 cheltuieli lunare anuale din companie şi am identificat contracte care, în opinia noas­tră, erau la preţuri care depăşeau cu mult ni­ve­lul pie­ţei. Urma să analizăm aceste con­trac­te îm­preună cu un consultant extern, să avem o certi­fi­care a anumitor neregula­ri­tăţi în cadrul unui au­dit – să luăm un auditor extern, spe­cializat pe criminalitatea econo­mică. CA nu poate să denunţe un contract valabil şi încheiat cu acor­dul părţilor“, a mai spus Merica. El a adăugat că singurul mod prin care poţi denunţa un asemenea contract este să faci dovada faptului că în spate se ascunde un act de corupţie.
 
„Nu trebuie să uităm faptul că şi în firmele private există abateri de la regulile de bună guvernanţă corporatistă. Noi putem constanta că se plătesc nişte preţuri mari pe anumite ser­vicii sau că s-au făcut achiziţii suspecte. Trebuie să ne întrebăm dacă acestea au fost făcute cu in­ten­ţii de fraudă. Spre exemplu, am găsit un con­tract de mentenanţă care avea o valoare lunară de 60.000 de euro. Într-un aeroport din Ger­ma­nia, aceeaşi mentenanţă costă 6.000 de euro.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO