Companii

Raiffeisen si Bear Sterns, 250 mil. euro in 2004 pentru autostrada Bechtel

02.03.2004, 00:00 19



Ministerul transporturilor, constructiilor si turismului negociaza contractul de imprumut cu consortiul format din bancile Raiffeisen Bank Austria si Bear Sterns (SUA) pentru finantarea partiala a afacerii incheiate de statul roman cu firma americana Bechtel. Lucrarile de realizare a autostrazii Brasov - Bors, in valoare de peste 2,5 mld. euro la data semnarii contractului, vor primi finantare din partea celor doua banci in valoare de 469 mil. euro, destinata primilor doi ani de contract.



"Ministerul a inceput, saptamana trecuta, negocierile cu consortiul format din Raiffeisen Bank si banca americana de investitii Bear Sterns, in conditiile in care primile plati se vor face in luna martie. Pentru finantarea lucrarilor din acest an, va fi atrasa de la aceste banci o finantare in valoare de circa 250 mil. euro", a spus pentru Ziarul Financiar Sorin Ovidiu Bota, secretar de stat in cadrul ministerului transporturilor, constructiilor si turismului.



Banca de export - import Eximbank din SUA vor acoperi cu garantii in valoare de 152 mil. euro din totalul finantarii de 469 mil. euro, restul constituind credit comercial acordat pe o perioada de zece ani, din care patru ani perioada de gratie. Finantele urmeaza sa emita la randul lor garantii atat pentru finantarea garantata de US Eximbank, cat si pentru finantarea contractata la riscul aferent pietei romanesti, adica la dobanzi mai mari fata de piata americana.



Pentru 2004, US Eximbank va garanta o finantare in valoare de 144 mil. euro din totalul de 250 mil. euro prevazut pentru acest an. Ministerul de resort are de asemenea la dispozitie drepturi de cheltuiala in valoare de circa 82 mil. euro pentru acest an, sume care ar putea sau nu sa fie cheltuite de minister in functie de evolutia lucrarilor. Aceste sume sunt de fapt trageri din credite externe si nu sunt "luate" din bugetele niciunui alt minister, explica Bota. El adauga ca in acest fel "i s-a facut loc" proiectului Bechtel, care nu fusese prevazut in bugetul pentru 2004, avand in vedere ca semnarea contractului a avut loc dupa aprobarea bugetelor.



Bechtel a semnat in decembrie 2003 contractul de proiectare si construire a autostrazii Brasov - Bors, castigat fara licitatie, lucru ce a atras nemultumirea Uniunii Europene. Autostrada va fi construita pana in 2012. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels