Companii

Rasdaq: viitoarele delistate aduc actualele maxime

06.08.2003, 00:00 10

Actiunile unor companii de la Bursa Electronica RASDAQ, care vor fi delistate pana la finalul acestui an, cum ar fi Sidex, Brau Union sau Moldocim Bicaz au avut printre cele mai mari contributii la maximele istorice atinse de indicele RASDAQ-C in ultimele doua saptamani.
Indicele, care urmareste evolutia tuturor actiunilor tranzactionate pe aceasta piata, a atins ieri un nou maxim. Indicele a ajuns ieri la 1.157 de puncte, cu 0,1% mai mult fata de ziua precedenta. Maximul anterior al indicelui a fost inregistrat de in luna octombrie a anului trecut, in paralel cu maximele atinse de indicii Bursei de Valori Bucuresti. Anul acesta, Bursa a devansat piata RASDAQ, maximele indicilor BET si BET-C fiind atinse la inceputul lunii trecute. De la inceputul anului, valoarea indicelui RASDAQ-C a crescut cu 10%, procent apropiat de cel castigat in aceasta perioada de de indicele BET de la Bursa de Valori Bucuresti.
Desi majoritatea companiilor care vor fi delistate nu au inregistrat evolutii spectaculoase de la inceputul anului, cele mai multe dintre ele sunt de talie mare, iar orice evolutie a pretului acestora este reflectata de evolutia indicilor. Capitalizarea bursiera a pietei RASDAQ, aproximativ 2,3 miliarde de dolari in prezent, va scadea considerabil pana la finalul acestui an din cauza companiilor care vor fi delistate.
Valoarea tranzactiilor de pe piata RASDAQ a fost luna trecuta de 14 milioane de dolari, din care 8 milioane de dolari au reprezentat actiuni transferate in cadrul unor oferte publice de cumparare sau preluare. La finalul lunii trecute pe piata se puteau tranzactiona actiunile a 2.766 de societati, alte 1.883 fiind suspendate de la tranzactionare. In iulie, de pe piata RASDAQ au fost delistate actiunile a 37 de societati, si nu a fost listata nici o companie noua.
Reprezentantii BVB si ai RASDAQ au luat in luna mai a acestui an decizia de a fuziona, dar fuziunea nu va putea avea loc pana la aparitia legii consolidate a pietei de capital, pe care Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana sa o aplice pana la finalul acestui an. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels