Companii

Record la ciment: producatorii si-au triplat vanzarile

Record la ciment: producatorii si-au triplat vanzarile

Click pentru imaginea marita

04.05.2007, 19:36 21

Producatorii de ciment si-au triplat vanzarile in primul trimestru, datorita vremii favorabile care a permis derularea lucrarilor de constructii.
Cei trei mari jucatori de pe piata de profil - Lafarge, Heidelberg Cement si Holcim - au inregistrat cresteri record in primul trimestru, fiind printre cele mai mari cresteri realizate de cand au intrat pe piata romaneasca.
"Primul trimestru din 2007 a fost exceptional pentru ca practic nu a fost iarna in Romania. Insa cresterea din acest trimestru nu reflecta care va fi tendinta pentru intregul an", a declarat pentru ZF Phillipe Questiaux, presedinte si director general al Lafarge Ciment, divizia locala a grupului francez Lafarge.
Valoarea vanzarilor de ciment inregistrate de Lafarge pe piata romaneasca a crescut in primul trimestru cu un ritm record de 182,7%, evolutie determinata in special de avansul volumelor comercializate, de 160,7%, potrivit raportului trimestrial al companiei. Practic, Lafarge Ciment a realizat in primul trimestru cea mai mare crestere dintre toate diviziile grupului francez.
Lafarge Ciment a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 230 mil. euro, in crestere cu circa 34% fata de anul precedent. Pentru anul acesta compania estimeaza o crestere de circa 20% a vanzarilor de ciment, pe fondul intensificarii lucrarilor de constructii si al vremii favorabile de la inceputul anului.
Acelasi ritm de crestere a fost realizat de grupul german Heidelberg Cement care si-a triplat vanzarile in primul trimestru, pe fondul cererii masive de ciment din sectorul privat odata cu incalzirea vremii resimtita la inceputul anului.
"Am inregistrat cea mai mare crestere pe primul trimestru de cand suntem pe piata romaneasca, pe fondul cererii puternice din constructii si al vremii favorabile", afirma Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding. Germanii au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 280 mil. euro pe toate cele trei divizii: ciment, agregate si betoane, in crestere cu 39% fata de 2005.
Un alt jucator prezent pe piata locala de ciment, grupul elvetian Holcim a inregistrat, in primul trimestru, o crestere de 117,3% a volumului vanzarilor de ciment in Romania, comparativ cu perioada similara din 2006, cel mai mare avans consemnat pe o piata europeana. Holcim Romania si-a majorat anul trecut cu 28% cifra de afaceri, pana la 220 mil. euro.
Cresterea din primul trimestru continua trendul inceput anul trecut, cand in lunile de vara vanzarile de ciment au crescut cu pana la 40%. Din aceasta cauza, fabricile de ciment au lucrat aproape fara oprire in 2006, pentru a putea face cererii.
Valoarea pietei de ciment ar putea ajunge anul acesta la peste 600 mil. euro, impinsa de investitiile din sectorul privat, in crestere cu circa 20% in volum, ritm la care se va adauga o majorare de 4-5% a preturilor, potrivit datelor din piata.
Motoarele de crestere ale pietei vor fi inceperea lucrarilor la autostrazi, lucrarile de reabilitare a aeroporturilor, porturilor, lucrarile de modernizare a drumurilor nationale, judetene si comunale, lucrarile de locuinte si depozite, precum si proiectele de reabilitare termica a locuintelor existente.
Totusi, principala sursa de crestere a consumului de ciment va proveni din sectorul privat. Sectorul rezidential este in prezent unul dintre cele mai dinamice din piata constructiilor, potentialul fiind dat de deficitul de locuinte din Romania.
In prezent, consumul de ciment din Romania este de 334 kg pe cap de locuitor, media consumului in tarile Uniunii Europene fiind de 538 kg, desi in tari ca Portugalia sau Grecia nivelul consumului ajunge la circa o mie de kilograme, raportat la populatie.
Consumul de ciment va ajunge in 2007 la 385 de kilograme pe cap de locuitor, datorita cresterii sectorului privat, potrivit datelor CIROM (Patronatul din Industria Cimentului).
Per ansmablu, industria cimentului este una dintre cele mai dinamice de pe piata constructiilor. Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primul trimestru cu 30,6% fata de perioada similara a anului 2006.
Piata constructiilor a realizat o crestere record anul trecut, de circa 20%, fiind cea mai dinamica de dupa 1990. Majorarea rapida a cererii de materiale de constructii a dinamizat piata de ciment, producatorii de profil fiind nevoiti sa anunte investitii masive in capacitati de productie.
Astfel, Carpatcement Holding a anuntat ca va dubla capacitatile celor trei fabrici de la Bicaz, Fieni si Deva, pana in 2010. Investitiile necesare pentru acest proiect sunt estimate la circa 100 de milioane de euro.
Planuri similare au si ceilalti producatori de ciment, care deruleaza in prezent investitii masive in majorarea si modernizarea capacitatilor de productie. Holcim a reusit anul trecut sa produca cu 300.000 de tone de ciment mai mult comparativ cu 2005, pentru a satisface nevoile pietei. Compania a anuntat pentru anul acesta investitii de 86 mil. euro pentru modernizarea liniilor de productie, constructia de statii de betoane si agregate, spatii de logistica si protectia mediului.
In plus, francezii de la Lafarge vor investi anul acesta circa 30-40 mil. euro in majorarea capacitatilor de productie, precum si 7-8 mil. euro in protectia mediului- respectarea normelor de mediu impuse de UE. Cresterea consumului de ciment i-a determinat pe francezi sa redirectioneze o parte din productia de export catre piata locala.
Vezi si pagina 3, Piata constructiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO