Companii

Renault alege Franta pentru un nou motor

22.04.2009, 19:34 29

Grupul Renault, care detine Automobile Dacia, va asambla in Franta viitorul motor diesel de 1,6 litri dCi, pentru care constructorul a luat in calcul si Romania ca posibila locatie pentru productia acestuia.
Motorul, realizat in cadrul parteneriatului Renault-Nissan, va fi produs la uzina din orasul ClŽon din vestul Frantei.
Constructorul auto considera ca facilitatea de productie din ClŽon este mai potrivita, in conditiile in care uzina dispune deja de echipamentul necesar, iar cuantumul investitiei este mai mic in Franta decat ar fi fost la Pitesti, potrivit oficialilor Automobile Dacia.
"Este aceeasi situatie ca in cazul noii cutii de viteze cu sase trepte, pentru care anul trecut s-a luat decizia sa fie produsa la Mioveni, in cadrul uzinei Renault Mechanique, si nu intr-o uzina din Franta. Romania nu a pierdut o investitie, deoarece decizia de a produce motorul s-a adoptat dupa un studiu de fezabilitate", au declarat reprezentantii companiei.
Potrivit oficialilor Renault, investitia in Franta va fi mai mica, deoarece proiectul beneficiaza de subventii din partea guvernului si a autoritatilor locale.
Prin stabilirea productiei in Franta vor fi mentinute 450 de locuri de munca la Cleon, potrivit oficialilor Renault.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat in februarie ca statul va acorda imprumuturi de cate trei miliarde de euro principalilor constructori auto locali Renault si PSA Peugeot Citroen, daca acestia se angajeaza sa sustina uzinele din Franta. Grupul a anuntat in luna martie ca va repatria productia unor anumite modele de Clio, construite in Slovenia, intr-o uzina franceza pentru a face fata cresterii cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO