Companii

Renault: Dacia a scapat de pierderi la jumatatea anului

28.07.2005, 19:08 15

Automobile Dacia, aflat in portofoliul producatorului auto francez Renault, a incheiat primul semestru al acestui an fara pierderi, dupa o perioada de restructurari si investitii, afirma reprezentantii Renault cu ocazia publicarii rezultatelor grupului pe primul semestru al anului.

"Inca de la inceputul anului ne-am propus ca in 2005 sa trecem pe profit, iar rezultatele pe primul semestru confirma asteptarile noastre", a spus Silviu Sepciu, reprezentantul Automobile Dacia.

Vanzarile Automobile Dacia pe prima jumatate a anului 2005 au crescut cu 90,7%, comparativ cu perioada similara a anului 2004. Principalul factor care a influentat aceasta crestere este evolutia vanzarilor pe pietele interne si externe a modelului Logan. Automobile Dacia si-a propus sa obtina anul acesta o cifra de afaceri de un miliard de euro.

Vanzarile Automobile Dacia din prima jumatate a acestui an au totalizat 79.068 de unitati, din care 16.305 automobile au fost destinate exportului.

Principalele destinatii ale exporturilor Automobile Dacia sunt Turcia (cu 3.800 de unitati), Serbia (cu 2.755 de unitati), Ungaria (1.735 de unitati), Cehia (1.700 de unitati) si Algeria (1.600 de unitati), potrivit datelor prezentate la inceputul lunii iulie de catre Jean-Michel Sicre, directorul comercial al societatii.

Dacia a inregistrat cresteri importante ale vanzarilor si pe alte piete din vestul Europei. Producatorul roman a vandut peste 7.300 de automobile in Franta, Spania si Germania, din care peste 6.300 de automobile au fost achizitionate de francezi.

Oficialii companiei nu au dorit sa comenteze eventualele implicatii financiare ale esecului Logan de a trece testele de stabilitate efectuate de Automobil Clubul German. "Nu putem da declaratii referitoare la acest incident pana nu vom afla circumstantele in care s-au efectuat testele. Ceea ce pot spune este ca Loganul a trecut toate testele organizate pana acum. Atat la nivel intern, inainte de lansare, dar si extern, prin diferitele drive-testuri organizate la nivel international", a spus Sepciu.

Renault vrea sa investeasca peste 150 de milioane de euro in uzina de la Pitesti, in perioada 2005-2006. Automobile Dacia are in plan sa produca peste 175.000 de automobile, in acest an, urmand ca productia sa se majoreze pana la 200.000 de unitati in 2006.

Cresterea productiei va necesita si investitii auxiliare in extinderea capacitatii de productiei a uzinei de la Mioveni, unde nu se pot produce mai mult de 230.000-235.000 de automobile in conditiile fluxurilor de productie si liniilor de asamblare din prezent.

Cresterea exporturilor si, implicit, a capacitatii de productie a fost si principala recomandare pe care a facut-o Carlos Ghosn, proaspatul presedinte al grupului francez Renault, cu ocazia vizitei sale in Romania, in luna mai.

lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO