Companii

Restructurarea gresita a retelei de distributie scade vanzarile Romlux

15.11.2005, 18:04 32

Producatorul de becuri Romlux Targoviste a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 8,2 milioane de lei (2,26 milioane de euro), in scadere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Castigurile nete obtinute de companie in primele trei trimestre au coborat pana aproape de zero dupa ce la sase luni Romlux inregistra un profit net de 72.000 de euro. Fata de primele noua luni din 2004 rezultatele financiare sunt mai bune, producatorul de becuri raportand atunci o pierdere de peste 1,45 milioane de lei (360.000 de euro).

"Pierderile din trimestrul III s-au datorat in primul rand perioadei de vara, in care vanzarile la surse de iluminat scad, si faptului ca nu s-a indeplinit asa cum speram noi contractul cu un client din Marea Britanie. Acest contract prevedea furnizarea a 6 milioane de becuri normale si speciale, in valoare de peste 250.000 de lire sterline (aproximativ 1,35 milioane de lei, n. red.), din care efectiv clientul a achizitionat numai un sfert. Contractul se va intensifica insa pe perioada iernii", a spus Vasile Horga, directorul general al Romlux.

La inceputul acestui an conducerea companiei a hotarat renuntarea la reteaua de distributie, proprie pe motiv ca 30%, iar uneori chiar si jumatate din veniturile unui centru de distributie, avea ca destinatie acoperirea cheltuielilor de functionare ale distribuitorului. Externalizarea activitatii de distributie nu a avut insa succes in conditiile in care distribuitorii specializati sunt putini si lipsiti de experienta.

"Am redeschis centrele de distributie din Muntenia si Moldova deoarece exista zone in care aproape nu exista distribuitori, iar acolo unde am gasit, acestia sunt la inceput. Acesta este inca un motiv important care a condus la reducerea drastica a vanzarilor companiei, din 40 de contracte semnate cu diversi distribuitori realizandu-se numai 5", a precizat Horga. Centrele de distributie din Ardeal nu au fost inchise in primul trimestru, acestea fiind cele mai performante din punct de vedere economic.

Tot in prima parte a anului Romlux estima obtinerea in 2005 a unui profit net de cel putin 0,5 milioane de euro si realizarea unei cifre de afaceri de 5,3 milioane de euro (la un curs mediu de 37.500 lei/euro). "Nu cred ca vom atinge aceste tinte, ne puseseram sperantele in clientul britanic: Avem contracte importante si cu alti clienti europeni, insa oricand se pot modifica si acestea. In mod sigur insa vom ramane pe plus pana la sfarsitul anului. Din punctul de vedere al vanzarilor, speram sa obtinem o cifra de afaceri anuala de 12 milioane de lei", a spus Horga.

In primele noua luni, pe langa cifra de afaceri Romlux a obtinut si alte venituri din exploatare in valoare de 20,9 milioane de lei (5,77 milioane de euro). "Aceste venituri s-au obtinut ca urmare a vanzarii de marfuri complementare activitatii noastre. Este vorba despre produse importate, tot becuri insa alta gama decat cele pe care le producem noi", a explicat Horga.

Compania Romlux Targoviste este listata la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, tranzactionarea actiunilor producatorului de becuri fiind suspendata in vederea finalizarii operatiunii de divizare. Ultimul transfer cu actiuni Romlux s-a perfectat la sfarsitul lunii aprilie la un pret de 0,014 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 4,15 milioane de lei (1,15 milioane de euro).

Compania este controlata de fondul de investitii Broadhurst, care detine peste 65% din actiunile Romlux, restul capitalului social fiind in proprietatea investitorilor minoritari cu detineri de sub 5%.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO