Retail&Agrobusiness

ANSVSA a sancţionat 54 de companii din industria alimentară în luna ianuarie, aplicând amenzi de circa 17.500 de euro

ANSVSA a sancţionat 54 de companii din industria...

Autor: Roana Rotaru

08.02.2017, 11:31 223

În luna ianuarie inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 5.212 controale în mai multe unităţi din industria agroalimentară, în rândul producătorilor şi comercianţilor care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi a celor alcoolice şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a  seminţelor, legumelor şi fructelor.

În urma acestor controale, inspectorii ANSVSA au aplicat 54 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 78.600 lei (circa 17.500 euro) şi a acordat 80 de avertismente pentru deficienţe minore.

Cea mai mare amendă, de 11.600 lei, a fost încasată de o unitate din Cluj pentru  condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare, desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Cea mai mică amendă a fost de 600 de lei pentru nerespectarea normelor privind întreţinerea igienică a spaţiilor şi a echipamentelor de lucru folosite, precum şi pentru depozitarea produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare de igienă, nerguli care au fost constantete în mai multe oraşe din ţară, potrivit ANSVSA.

Spre deosebire de alte instituţii publice cu rol coercitiv, ANSVSA nu publica numele companiilor care pun în peri­col sănătatea consumatorului, pe motiv că aceste da­te nu sunt informaţii de interes public, ci secrete de serviciu. Un exemplu de bună practică în acest sens este Consiliul Concurenţei, care nu numai că aplică amenzi de ordinul milioanelor de euro, ci şi face publice numele companiilor pe care le sanc­ţionează.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO