Retail&Agrobusiness

De ce a scăzut efectivul de porcine în 2016? Florin Lazăr, Ferma Zootehnică: „Fermierii mergeau în pierderi drastice. Le-a fost frică să mai cumpere purcei”

De ce a scăzut efectivul de porcine în 2016? Florin...

Autor: Roana Rotaru

07.06.2017, 16:11 282
Efectivul de porcine al Românei a scăzut cu circa 220.000 de capete anul trecut, ajungând la 4,7 milioane de capete la sfârşitul anului 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), o scădere pe care producătorul şi procesatorul de carne Florin Lazăr, proprietarul companiei Ferma Zootehnică, o pune pe seama pierderilor suferite de fermieri în perioada septembrie 2015 - mai 2016, când aceştia au vândut carnea de porc către abatoare sub costul de producţie. „A fost efectul fricii de a mai popula fermele cu purcei, din cauza preţurilor din 2015-2016, preţuri care variau între 3,2 lei şi 4,5 lei pe kilogram în viu, ceea ce nu acoperea costurile de producţie. Fermieri mergeau în pierderi drastice. Efectiv a fost o frică să mai cumpere purcei şi să vândă sub preţul de cost”, a declarat recent pentru ZF Florin Lazăr din Baia Mare, un antreprenor care face 50 de milioane de euro anual din producţia de carne şi preparate din carne în sistem integrat. Acum carnea de porc în viu a ajuns să se vândă şi cu 6,9 lei pe kilogram, atingând astfel apogeul ultimilor 10 ani, potrivit producătorului şi procesatorului de carne din Maramureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO