Retail&Agrobusiness

Gothaer Asigurări: Peste 75.000 hectare au fost afectate în acest an de grindină şi vijelii

Gothaer Asigurări: Peste 75.000 hectare au fost afectate...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2016, 11:26 278

În primele opt luni potrivit datelor de pe segmentul asigurărilor agricole, grindina este principala cauză a daunelor produse (65%), urmată de ploile torenţiale (23%) şi îngheţul târziu de primăvară.

În ceea ce priveşte culturile afectate, pagubele produse suprafeţelor cultivate cu grâu au deţinut cea mai mare pondere, urmate de rapiţă şi floarea soarelui. Alte culturi afectate au fost şi cele de orz, porumb, viţă de vie şi pomi fructiferi.

"Agricultura este un domeniu strategic pentru România şi economia ei, iar asigurările agricole trebuie să restabilească un dechilibru atunci când fenomenele meteo severe pun în pericol munca şi producţia fermierilor. Încercăm continuu să ne adaptăm în mod echilibrat produsele şi serviciile pentru a răspunde nevoilor acestei linii de asigurări, mai ales în contextul în care ne confruntăm cu o frecvenţă şi o severitate din ce în ce mai agravante. Am investit în tehnologie, eficienţă, încercăm să prioritizăm activităţile şi ne echilibrăm permanent subscrierile în funcţie de resurse şi capacităţi, astfel încât în momentul producerii unui eveniment să fim cât mai devreme alături de clienţi. Doar anul acesta am achitat, de exemplu, o despăgubire de peste 400.000 lei în 7 zile de la primirea ultimului document necesar instrumentării dosarului de daună, constatând pagubele într-un termen record, respectiv în prima zi în care s-a putut intra în teren după eveniment", declară Anca Băbăneaţă, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări.

România deţine aproximativ 13,8 mil. hectare agricole din care, în anii trecuţi, au fost cultivate cu preponderenţă 8,10 mil. hectare.

Potrivit Ministerului Agriculturii, aproape 64.000 de hectare din 16 judeţe au fost afectate în perioada mai - iunie de grindină, ploi torenţiale, inundaţii şi vijelii, care au provocat daune de circa 64 milioane lei. Cele mai multe hectare afectate de fenomenele meteo au fost înregistrate în Teleorman, Dolj, Ialomiţa şi Olt. Din datele existente, rezultă că grindina a fost fenomenul meteo care a provocat pagube în fiecare dintre aceste judeţe. În afară de aceasta, daune au produs şi ploile torenţiale şi vijeliile.

La nivel european, studiul "Multi-hazard assessment in Europe under climate change" arată că frecvenţa valurilor de căldură va creşte în toată Europa. 73% din suprafaţa continentului va fi afectată semnificativ de aceste fenomene, procentul urmând să se apropie de 100% până la sfârşitul acestui secol. Până atunci, circa 60% din sudul Europei ar putea fi expus, anual, la un val de căldură care în momentul de faţă se manifestă doar o dată la 100 de ani.

Zonele din Europa de Vest, Est şi Nord vor fi afectate de furtuni din ce în ce mai puternice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO