Retail&Agrobusiness

Holdingul de investiţii Raiffeisen vrea să preia afacerea cu produse din soia Inedit, deţinută de grupul german Dr. Oetker

Holdingul de investiţii Raiffeisen vrea să preia...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

22.05.2024, 14:07 168

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care The New Originals Company GmbH intenţionează să preia activele deţinute de Dr. Oetker România. Activele preluate sunt aferente afacerii cu produse din soia desfăşurate în România de către Dr. Oetker sub marca Inedit.

Dr Oetker este o companie al cărei obiect principal de activitate este comerţul cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv peşte, crustacee şi moluşte The New Originals Company GmbH este membră a holdingului de investiţii Raiffeisen, care este prezent pe piaţa din România prin investiţii în companii active pe pieţele financiare, în diverse domenii ale producţiei industriale, energiei, IT şi distribuţiei de produse de larg consum.

Pe piaţa produselor din soia, Raiffeisen este prezent prin vânzările generate de producătorul din Slovacia, Alfa Bio s.r.o.

Dr. Oetker a achiziţionat în 2007 firma Inedit Food din judeţul Argeş de la Aurelian Eremia , iar ulterior a integrat businessul.

Dr. Oetker, cel mai mare producător de aditivi ali­mentari de pe plan local, a terminat anul 2022 (ultimele date disponibile) cu o cifră de afaceri de 379,7 milioane de lei (circa 77 mil. euro), în creş­tere cu circa 5% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. 

 

O istorie plină de achiziţii

Dr. Oetker a intrat pe piaţa locală în 1998 şi are o is­torie de peste 120 de ani pe plan internaţional. Grupul ger­man deţine în România o fabrică în judeţul Argeş şi s-a extins în ultimii ani prin achiziţii. În 2019, producă­torul de aditivi alimentari a cumpărat compania Rimco, care deţine Panovia Prod SA, producător de produse de patiserie. Tran­zacţia vine la trei ani după ce cele două părţi au mai bătut palma într-o altă tranzacţie. În 2016, familia Hala­wani, cea care deţinea Panovia Prod, a vân­dut brandul de patiserie congelată Morăriţa către Dr. Oetker, însă pro­ducţia a continuat în fabrica Panovia Prod din Olteniţa (judeţul Călăraşi), conform datelor de la acea vreme.

Brandul Morăriţa activează în categoria produselor de patiserie congelată din 2004 şi are în portofoliu pro­du­se precum foi de plăcintă, aluat pentru foitaj, minipateuri, croissante cu unt, saleuri şi ştrudele cu diferite umpluturi.

Prin această achiziţie, Dr. Oetker România şi-a diver­sificat portofoliul de produse şi în categoria deserturilor congelate. Producţia întregului portofoliu sub marca Morăriţa se desfăşoară în fabrica Panovia, din Olteniţa, conform datelor furnizate anterior de companie.

O altă tranzacţie în care Dr. Oetker a fost implicat este cea din 2015 în care a cumpărat brandul de ingre­diente pentru prăjituri Alex, cumpărat de la compania gălăţeană Alex & Comp.

Dr. Oetker a achiziţionat în 2007 şi Inedit Food din Cetăţeni, judeţul Argeş, companie activă pe piaţa pro­duselor din soia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24