Retail&Agrobusiness

Impactul tranzacţiei Auchan-Real: preţuri mai mici şi închiderea unor magazine

Impactul tranzacţiei Auchan-Real: preţuri mai mici şi închiderea unor magazine

Mihai Marcel senior con­sultant al Geva & Company, a discutat în studioul ZF Live cu redactorul ZF Cristina Roşca despre impactul tranzacţiei Auchan-Real

01.12.2012, 11:52 5385

Achiziţia reţelei de hipermarketuri Real de către francezii de la Auchan, ar putea presupune închiderea ma­gazinelor neprofitabile şi a celor aflate în imediata apropiere de hipermarketurile Auchan, este de părere Mihai Marcel, senior con­sultant în cadrul Geva & Company, pre­zent miercuri la ZF LIVE.

"Există posibilitatea ca Auchan să închidă o parte din magazinele Real, în special în zonele unde cele două companii au unităţi care funcţionează vizavi, în ime­diata proximitate - pe o rază de un kilo­metru. Există însă şi posibilitatea ca retai­lerul să facă cedări către alte companii."

În acest sens, cele mai problematice oraşe din punct de vedere al potenţialelor probleme de concurenţă ar putea fi Târgu-Mureş şi Timişoara, unde sunt prezenţi atât Auchan, cât şi Real, iar principalii com­pe­titori pe format mare - Carrefour şi Cora - nu au magazine în prezent.

De asemenea, Mihai Marcel spune că această tranzacţie va pune presiune şi asupra angajaţilor. "La Real, angajaţii nu mai au încre­dere în angajator, pentru că nu ştiu cum va arăta viitorul şi există o inerţie în adap­tarea la noul patronat, pentru că modelul de business este diferit."

Pe piaţa locală, dacă tranzacţia se va fina­liza, ar fi creat un retailer cu 34 de hiper­marketuri şi vânzări de peste un miliard de euro. Astfel, noua companie ar intra direct în liga celor mari, în condiţiile în care vânzări de peste un miliard de euro pe piaţa locală realizează doar companiile Kaufland, Metro Cash & Carry şi Carrefour.

Metro Group a decis să vândă divizia de hipermarketuri Real din afara Germaniei ca urmare a rezultatelor sub aşteptări şi a pier­de­rilor înregistrate pe unele pieţe. În Ro­mâ­nia, Real a cumulat de la intrarea pe piaţă în 2006 pierderi de circa 200 mil. euro.

"Real este pe pierdere încă de la început şi nu a reuşit să recupereze pentru că nu a avut o strategie de business în concordanţă cu modelul de business pe care l-a adus pe piaţa locală. Au performat foarte bine către client, dar undeva modelul de a genera va­loa­re a eşuat (...). Pe de altă parte, Auchan a venit cu o strategie mai pliată pe com­portamentul de consum al românilor şi pe preţuri mici."

Mihai Marcel susţine că Real a avut o evoluţie slabă şi în Europa, considerând că acest lucru a fost cauzat de lipsa de strategie, pentru că retailerul nu a ştiut "unde şi cum să joace".

Real şi Auchan au intrat pe piaţa locală în acelaşi an, în 2006, dar în timp ce germanii de la Real au avut o politică mult mai agre­sivă de expansiune, francezii au fost mult mai prudenţi. Astfel, în timp ce Real a des­chis 25 de hipermarketuri şi în acest an a ajuns în situaţia de a închide o unitate, la Timişoara, Auchan are în prezent o reţea de zece hipermarketuri şi pregăteşte pentru următoarea perioadă un nou magazin în cartierul bucureştean Crângaşi.

Mihai Marcel conchide spunând că dacă această tranzacţie se va finaliza, câştigătorul va fi clientul final, în special datorită strategiei orientate spre preţuri mici a francezilor de la Auchan.

Familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, va cumpăra operaţiunile ger­manilor de la Real de pe pieţele din Polonia, România, Rusia şi Ucraina, în total aproape 100 de hipermarketuri, dintre care un sfert se află în România.

Auchan ar urma să plătească pentru magazinele Real din Europa de Est circa 900 de milioane de euro, potrivit estimărilor analiştilor financiari citaţi de Reuters, în timp ce operaţiunile din România au fost evaluate la 90-100 de milioane de euro de către consultanţii casei de investiţii Capital Partners.

La nivel mondial cei doi giganţi au afaceri cumulate de peste 70 de miliarde de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO