Retail&Agrobusiness

O familie din judeţul Dolj face afaceri cu mure şi căpşuni şi aşteaptă venituri de 40.000 de lei în 2018. “În 2019 ne dorim să intrăm în marile lanţuri de magazine”

O familie din judeţul Dolj face afaceri cu mure şi...

Autor: Florentina Niţu

27.12.2018, 12:55 964

Ferma Totora din Galicea Mare, judeţul Dolj, a fost înfiinţată în 2016 de către Aniela Eliza Totora, de profesie inginer agronom, împreună cu mama sa, din pasiunea pentru agricultură, printr-o investiţie de 20.000 de euro.

“După ce am lucrat mulţi ani la APIA, am hotărât să fac altceva. Vârsta nu-mi mai permite să fac tot ce-mi doresc, drept pentru care am hotărât să fac o afacere împreună cu fiica mea, care este inginer agronom. Am studiat piaţa, ne doream o afacere de nişă şi ne-am axat pe fructe de pădure, mai exact pe mur. Dar, am plantat şi căpşuni, intercalat. (…) Anul acesta aşteptăm aproximativ 40.000 de lei, dacă vom comercializa tot ce avem pe stoc”, povesteşte Nuşa Totora, mama Anielei Eliza Totora.

Investiţia iniţială s-a ridicat la de 20.000 de euro, implicând costurile cu utilarea fermei şi achiziţionarea şi plantarea materialului săditor de mur şi de căpşune.

Familia Totora deţine un teren de 100 de hectare, arendă şi proprietate, dintre care pe 1,5 hectare cultivă mur, iar pe 0,5 hectare cultivă căpşune, intercalat. “Eu trăiesc din totdeauna această activitate. După 30 de ani de la terminarea facultăţii, pot spune că dacă aş lua-o de la capăt, tot agronom m-aş face”, explică Nuşa Totora.

Anul acesta a fost primul an în care au avut producţie, recolta de mure fiind de 5 tone de fructe, iar cea de căpşune de peste  2 tone de fructe.

“Am avut contract cu Metro pentru a desface produsele. Am trimis oferte la mai multe lanţuri de magazine, dar ni s-a spus că au deja clienţii lor, motiv pentru care am rămas cu peste 2 tone de mure în maşinile frigorifice, pentru că Metro cumpăra maximum 100 de kilograme de fructe într-o săptămână. Iar în zona noastră, nu am prea văzut cerere, cu excepţia perioadei în care se fac dulceţuri”, mai spune Nuşa Totora.

Ea spune că pentru a le aduce în Capitală, costul cu transportul ar fi prea greu de suportat pentru o cantitate de circa 100 de kilograme pe săptămână. În schimb, au încheiat contracte cu câteva cofetării în acestă perioadă, care mai absorb o parte din cantitatea rămasă din producţia de anul acesta. De asemenea, ea a adăugat că au început din plăcere, cu scopul de a face ceva în România, nu în străinătate, însă statul nu sprijină antreprenorii aflaţI la început de drum.

Preţul unui kilogram de fructe proaspete, mure sau căpşune, costă 10 lei, iar un kilogram de fructe congelate costă 12-13 lei.

“În 2019 ne dorim să achiziţionăm utilaje noi, pentru a ne dezvolta afacerea şi să intrăm în marile lanţuri de magazine”, încheie antreprenoarea.

Firma pe care este deţinută ferma Totora se numeşte PFA Totora Eliza Aniela.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO