Companii

Retailerul sloven de carte Mladinska a ieşit de pe piaţă

22.06.2010, 23:30 106

Retailerul sloven Mladinska, cu o cifră de afaceri de 160 demilioane de euro anul trecut şi un lanţ de 80 de librării la nivelinternaţional şi care a intrat anul trecut în Capitală, a ieşit depe piaţă, deşi anunţa iniţial un plan de extindere în oraşe precumConstanţa sau Arad.

"Librăria din centrul comercial din Militari a fost închisă dincauza rezultatelor financiare obţinute", a declarat un fost angajatal librăriei, care a dorit să rămână anonim. Investiţia realizatăîn librăria din centrul comercial Militari Shopping Center, careocupa o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, s-a ridicat la 350.000de euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilorcompaniei. Mladinska avea 16 angajaţi în România şi plănuia să maideschidă librării în Constanţa şi Arad, în fiecare unitate urmândsă fie angajate şase persoane.

Mladinska mai opera pe piaţa românească şi o editură, deschisăîncă de la sfârşitul anului 2006. Editura publica circa 40 detitluri de cărţi educaţionale.

La baza grupului Mladinska se află editura Mladinska Knjiga,care publică în special cărţi pentru copii şi tineret, fiindfondată în 1945 la Ljubljana.

Anul trecut a mai ieşit de pe piaţa românească, la doar câtevaluni după ce intrase cu o librărie, şi grupul ungar Alexandra,proprietarul unei reţele de 80 de librării în Ungaria, cu vânzăride 70 mil. euro. Retailerul ungar intrase în România la sfârşitullunii septembrie anul trecut printr-o librărie într-un centrucomercial din Buzău, care a fost închisă. Grupul ungar anunţase căva dezvolta în România o reţea de 50 de librării în următorii treiani, în centre comerciale. La baza ieşirii retailerilor de carte depe piaţa românească au stat chiriile mari din centrele comerciale,dar şi numărul redus de clienţi.

Şi lanţul de librării Diverta, controlat de omul de afaceriOctavian Radu şi care operează 60 de unităţi pe piaţa românească, acerut intrarea în insolvenţă în urmă cu câteva săptămâni.

Pe piaţa de distribuţie de carte mai activează librăriileHumanitas, dar şi Compania de Librării Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO