Companii

RIC a mai ramas doar cu actiuni la Compa si la Banca Turco-Romana

10.09.2003, 00:00 35

Unul din cele mai mari si active fonduri staine de investitii aflate pe piata romaneasca isi va incheia activitatea la finalul lunii noiembrie a acestui an. Este vorba de Romanian Investment Company (RIC), fond infiintat in 1997 pentru a realiza investitii prepondenent in actiunile unor companii romanesti.
RIC este administrat de Foreign & Colonial , companie britanica specializata in administrarea fondurilor de investitii, una din cele mai mari companii din lume in acest domeniu.
Din ultimele raportari ale fondului catre investitori si tranzactiile realizate de fond in ultimele saptamani reiese ca RIC mai detine actiuni doar la doua companii romanesti. Una dintre acestea, probabil cel mai slab plasament al fondului, Banca Turco Romana a fost declarata in faliment  in luna iulie a anului trecut, iar valoarea cu care apar titlurile in situatiile financiare ale fondului este zero. Actiunile bancii erau listate si la Bursa de la Londra, iar fondul a preferat sa cumpere de acolo certificate de actionar (GDR - Global Depository Receipts). La sf=rsitul lunii mai, compani detinea 360.000 de GDR-uri emise de Banca Turco-Rom=na.
Cealalta companie romaneasca la care fondul mai are actiuni este producatorul de piese auto Compa Sibiu, la care mai detine un pachet de 7%, in valoare de aproximativ 0,4 milioane de dolari. RIC a vandut deja un pachet de 10% din actiunile companiei, iar legislatia pietei de capital nu ii permite sa mai vanda in urmatoarele sase luni actiuni Compa in afara unei oferte publice, motiv pentru care unii dintre brokeri se asteapta ca o asemenea oferta sa apara in curand pe piata. Contactat de Ziarul Financiar,  managerul fondului, Emmanouil Pantelidakis, a refuzat sa faca orice fel de declaratie in privinta investitiilor pe care fondul le mai detine in Romania.
Titurile fondului sunt listate la Bursa din Dublin, iar rapoartele companiei reiese ca investitorii care au detinut titlurile fondului pe parcursul celor sase ani de activitate nu au inregistrat castiguri substantiale. Cresterea in dolari anualizata a fondului calcutala la finalul lunii mai era negativa, -0,9%, in timp ce randamentul anualizat pe ultimii cinci ani, calculat la finalul lunii iulie era de 3,9%, similar cu cel al unui depozit bancar. Valoarea fondului a inregistrat insa o crestere spectaculoasa in ultimii trei ani de activitate, dupa scaderea din primii trei. Din 2000 pana in prezent, cresterea fondului a fost de 70% in dolari. Pantelidakis nu a dorit sa faca comentarii nici asupra performantelor fondului.
RIC a realizat in Romania investitii de 40 milioane de dolari, iar valoarea fondului se ridica acum la doar 24 milioane de dolari, dupa ce RIC a returnat investitorilor o parte din bani. Fondul a fost actionar la unele din cele mai importante companii romanesti, printre care Dacia Pitesti, Terapia Cluj, Banca Transilvania, Rolast Pitresti, Electropaparataj si  Imsat din Bucuresti, Plastex Tulcea, Electromagnetica, Turbomecanica sau Ciprom.
Una din cele mai controversate tranzactii ale fondului s-a realizat la incaputul acestui an, cand a vandut pachetul minoritar de la Dacia Pitesri in pierdere in cadrul ofertei de delistare. RIC a vandut atunci in pierdere 1,7% din actiunile Dacia cu 4,3 milioane de dolari, dupa ce a cerut schimbarea legislatiei pietei de capital in ceea ce priveste modul de calcul a pretului in ofertele de delistare.
Una din cele mai mari tranzactii a fost reprezentata de preluarea Terapia de cattre Advent International. RIC detinea 20% din actiunile acesteia, pentru care a incasat 8 milioane de dolari. Luni, fondul a vandut ultimele pachete de actiuni pe care le mai detinea la Banca Transilvania, adica 1,6% dinm capitalul acesteia, cu 1,7 milioane de dolari. RIC detinea la inceputul anului 5% din capitalul bancii, pentru care a obtinut aproximativ 5 milioane de dolari.
Inca de anul trecut, managerii fondului spuneau ca lichidarea RIC ar putea fi urmata de infintarea unui nou fond care sa investeasca in Romania sau in zona Europeri Centrale si de Est. Din ultimele declaratii ale reprezentantilor Foreign & Colonial, reiese ca pana in prezent societatea nu a luat nici o noua decizie privind un nou fond care ar putea investi si in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO