Companii

RIC a vandut 10% din Compa. Urmeaza o oferta?

12.08.2003, 00:00 21

Fondul de investitii Romanian Investment Company (RIC) se grabeste sa-si lichideze participatiile pe care le detine in companii romanesti, proces ce ar trebui sa se incheie la finalul acestui an. Fondul a vandut ieri la Bursa, in cadrul unei tranzactii speciale un pachet de 10% din actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu, dupa ce, la finalul saptamanii trecute fondul a vandut 5% din Turbomecanica Bucuresti.
Tranzactia de ieri s-a realizat la pretul de 2.450 lei/actiune, similar cu pretul actiunilor Compa pe piata. Valoarea tranzactiei a fost de 19 miliarde de lei. #leadend#Compa este detinuta de Asociatia Salariatilor - PAS, care controleaza 51% din actiuni, un alt actionar important fiind fondul de investitii Broadhurst cu 7,2%. Reprezentantii salariatilor si cei ai Broadhurst au declerat ieri pentru Ziarul Financiar ca nu au cumparat pachetul de 10%, situatie in care este de asteptat ca in zilele urmatoare sa fie raportat un nou actionar semnificativ al societatii.
Dupa aceasta tranzactie, RIC a ramas cu un pachet de 7% din actiunile Compa. Cum legislatia pietei de capital nu ii permite sa vanda mai mult de 10% din actiunile unei companii in sase luni, dec=t prin oferta publica, si fondul trebuie sa lichideze plasamentele pe piata romaneasca, brokerii spun ca este foarte probabil ca actiunile Compa sa faca obiectul unei oferte publice pana la finalul acestui an.
Actiunile Compa se afla de mai bine de un an pe o tendinta descendenta, perioada in care au pierdut aproximativ o treime din valoare. Anul trecut, Compa a integistrat un profit de 29 miliarde de lei, in crestere cu doar 5% fata de anul anterior. Cifra de afaceri a urcat cu 20% pana la 777 miliarde de lei. Valoarea de piata a companiei este de 5,7 milioane de dolari.
RIC a fost unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania, cu un activ initial de peste 40 de milioane de dolari, constand in participatii la multe companii romanesti importante (Terapia, Arctic, Alro, Antibiotice, Imsat Bucuresti si Turbomecanica). RIC mai detine in prezent actiuni doar la trei companii romanesti: Banca Transilvania, Rolast si Electromagnetica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO