Companii

RIC a vandut si ultimul pachet: 7% din Compa

18.02.2004, 00:00 12

Fondul de investitii Romanian Investment Company (RIC) a vandut ieri la Bursa pachete de actiuni reprezentand 7% din capitalul producatorului de piese auto Compa Sibiu pentru care a incasat aproximativ 17 miliarde de lei. Cel mai important cumparator a fost SIF Oltenia. Fondul, care trebuia sa isi incheie durata de viata la finalul anului 2003, a mai vandul la mijlocul anului trecut un pachet de 10% din Compa catre un alt fond Danube Tiger, iar legislatia pietei romanesti de capital nu ii mai permitea sa mai vanda actiuni in termen de sase luni decat in cadrul unei oferte publice.
Pachetul de actiuni de la Compa vandut ieri reprezinta ultima detinere semnificativa a fondului de investitii care a vandut anul trecut pachetele de actiuni detinute la  Dacia Pitesti, Terapia Cluj, Banca Transilvania, Rolast Pitesti, Electropaparataj si Imsat din Bucuresti, Plastex Tulcea, Electromagnetica, Turbomecanica sau Ciprom. RIC mai detine actiuni la Banca Turco-Romana, aflata in faliment, si este putin probabil ca va gasi cumparator pentru pachetul de actiuni.
Cele mai multe din actiunile vandute ieri de fond au fost cumparatre de SIF Oltenia, care detine in prezent 5,1% din capitalul producatorului de piese auto. Societatea de investitii financiare nu detinea inainte de aceasta tranzactie nici o actiune Compa. Pachetele de actiuni s-au transfarat ieri la preturi cuprinse intre 3.150 si 3.200 lei/actiune. Actiunile producatorului de piese auto au crescut in ultimele doua luni odata cu cresterea generalizata a preturilor de la Bursa. In urma cu doua luni, actiunile companiei se tranzactionau la 2.200 de lei .
Producatorul de piese auto este controlat de salariati, a caror asociatie detine 51% din actiuni. Profitul societatii s-a situat anul trecut la 17,7 miliarde de lei, in scadere cu 40% fata de anul anterior, iar cifra de afaceri a urcat cu 26% pana la 979,5 miliarde de lei (29,5 milioane de dolari). La pretul de ieri al actiunilor de la Bursa, capitalizarea bursiera a companiei este de 8 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO