Companii

Riso Scotti: Tintim o cota de piata de 7%, dupa primul an de productie

16.09.2005, 19:17 119

Compania Riso Scotti, cel mai mare producator de orez din Europa, a anuntat ca va demara productia in cadrul fabricii de la Tandarei, din judetul Ialomita, la inceputul anului viitor. Compania mizeaza pe o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro, doar din vanzarile pe piata interna, si o cota de piata de 7%, dupa primul an de productie pe piata romaneasca.

"Am Inceput constructia fabricii de prelucrare a orezului de la Tandarei, unde vom investi intr-o prima faza 10 milioane de euro", a declarat Cristian Popescu, director comercial al Riso Scotti Romania.

Anul viitor, compania mizeaza pe exporturi de 10% din capacitatea de productie, urmand ca in 2007 sa ajunga la 30%. Tarile vizate sunt Polonia, Ungaria, toate statele din fosta Iugoslavie, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.

Grupul italian detine 4.500 de hectare de teren achizitionat in judetele Braila, Ialomita Dolj si Olt si vrea sa ajunga pana in 2007 la 10.000 de hectare, ceea ce ar constitui cea mai mare suprafata cultivata cu orez din Europa. "Achizitiile noastre vizeaza arealele unde au fost orezarii, pentru ca sunt singurele care se preteaza reamenajarii", a precizat Popescu.

Proiectul celor de la Riso Scotti prevede atat cultivarea pe suprafete proprii, cat si pe cele ale fermierilor cu care vor incheia contracte.

La sfarsitul anului viitor investitia va urca la 20 de milioane de euro. "Dublarea acestei sume dupa aderarea la Uniunea Europeana depinde de dezvoltarea economica si politica a tarii. Daca vor exista conditii propice pentru cultivarea orezului, si piata se va dezvolta dupa aderare, vom spori investitiile in productie si in exporturi", a mai spus Popescu.

Riso Scotti studiaza si oportunitatile unei a doua fabrici de prelucrare a orezului, decizia privind locatia acesteia sau investitia nefiind inca luate. "A doua faza a investitiei noastre se datoreaza faptului ca o parte a productiei europene poate fi relocata in Romania sau pot fi marite capacitatile in afara produselor stricte de orez", a precizat Popescu.

Compania a inceput la jumatatea lunii trecute comercializarea produselor in marile retele de key-account (clientii mari), dar si prin intermediul unor distribuitori locali. "Pana la startul productiei, trebuie sa ajungem pe 40% din rafturile din Romania", a mai spus directorul comercial al Riso Scotti Romania.

La nivel local, compania este prezenta prin intermediul a patru societati (Riso, Riso Milling, Enal si Riso Scotti Romania), care acopera intregul ciclu productiv, de la cultivarea orezului pana la comercializare

In Romania, consumul mediu anual de orez pe cap de locuitor este de 4,5 kilograme, apropiat de cel din Italia.

Piata romaneasca a orezului este alimentata aproape exclusiv din importuri provenite din Orient, in timp ce productia interna se limiteaza anual la cateva sute de hectare, exceptie facand acest an cand au fost cultivate peste 3.000 de hectare cu orez. Situatia survine deciziei autoritatilor de a nu mai acorda dupa ?"89 subventii pentru cultivarea orezului, motiv pentru care fermierii nu au mai considerat-o renta-bila.

Compania Riso Scotti a fost infiintata de familia Scotti in 1860, diversificandu-si activitatea in toate do-meniile industriei orezului; de la cultivare agricola si morarit pana la fabricarea unor specialitati alimentare pe baza de orez.

Pe piata italiana compania este prezenta si pe segmentul de food, producand cereale pentru micul dejun, condimente si diverse "al-ternative" pentru paine. Portofoliul de produse al Riso Scotti numara si mancare pentru animale.

Grupul Riso Scotti a avut in 2003 vanzari de aproape 150 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO